For lidt tilsyn

Kommunerne har kun pligt til at føre tilsyn en gang om året på socialpædagogiske opholdssteder, som det de to piger fra Tønder-sagen bor på. Det er alt alt for lidt, mener Geert Jørgensen, formand for Landsforeningen af Opholdssteder (LOS).

Foto: Ernst van Norde/Scanpix Fold sammen
Læs mere

- Loven siger, at minimumskravet for tilsyn er en gang om året, men vi ved jo godt, at minimumskrav hurtigt bliver standarden. Og det kan vi simpelthen ikke være tilfredse med. Det er en bedrøvelig lovgivning, siger Geert Jørgensen.

På LOS’s hjemmeside www.los.dk har man netop nu en undersøgelse i gang, som viser hvor mange gange opholdsstederne har haft besøg af tilsynsførende.

Over 120 har deltaget i undersøgelsen, som viser at 27.6 pct. ikke har haft et eneste besøg i år. En lige så stor gruppe har haft et enkelt besøg.

Geert Jørgensen foreslår, at man i stedet for at lave et minimumskrav til antallet af tilsyn indfører et krav om handleplaner.

- Man kan ikke gøre det nødvendige tilsyn op i antal. For det afhænger meget af, hvordan sagen ser ud, og hvordan tilsynet udføres. Derfor vil en bedre løsning være at lave handleplaner for hver enkelt sag.

Flere socialordførere i Folketinget har meldt sig på banen og opfordrer til en politisk handling. Özlem Sara Cekic fra SF og Socialdemokraternes Mette Frederiksen er to af dem. En tredje er De Konservatives Vivi Kjer, hun siger:

- Jeg vil tage sagen om de to Tønder-døtres anbringelse op på Christiansborg, for Folketinget har jo netop lovgivet meget konkret om kommuners tilsyn.