For få hænder til at løfte den ambitiøse plan

Mangel på arbejdskraft kan undergrave Socialdemokraternes velfærdsudspil, mener BUPL. Beregninger fra Danske Bank bakker den konklusion op.

Socialdemokraternes nye velfærdsudspil kræver flere hænder i den offentlige sektor og det i en grad, så udspillet ikke kan gennemføres lige med det første. Blandt andet ikke på pasningsområdet, hvor Socialdemokraterne med sit velfærdsudspil garanterer, at der fremover er maksimum tre børn pr. voksen i vuggestuer og maksimum seks børn pr. voksen i børnehaver.

»Vi vil ikke kunne gøre det fra den ene dag til den anden. Der skal uddannes nogle flere pædagoger,« siger formanden for pædagogernes fagforening BUPL, Henning Pedersen, og fortsætter:

»Vi har et par tusinde deltidsansatte, som ønsker ekstra arbejde, og som vil kunne fylde nogle timer ud. Men der skal nok uddannes flere for at nå op på de standarder, Socialdemokraterne kræver.«

På et pressemøde i går sagde S-leder Helle Thorning-Schmidt, at partiet arbejder med en tiårs horisont for velfærdsrettighederne, og derfor mener BUPL, at udspillet nok skal lykkes.

Ifølge beregninger fra Danske Bank øger velfærdsrettighederne på daginstitutionsområdet behovet for uddannede pædagoger med 500 vuggestuepædagoger og 2.700 børnehavepædagoger. Men i alt er der kun 2.800 ledige i pædagogernes fagforening BUPL, og dermed mangler der 400, lyder det fra Danske Bank.

»Vi taler om en strategi, der forudsætter en kraftig vækst i antallet af medarbejdere inden for flere af de offentlige sektorer og man kan derfor godt diskutere, hvorvidt det overhovedet er realistisk alene i forhold til arbejdsmarkedet. Eksempelvis må kravet til antallet af uddannede pædagoger være ganske stort,« siger Steen Bocian, chefanalytiker i Danske Bank og fastslår: »Så selv hvis ledigheden blandt pædogogerne var nul, ville der ikke være nok til at nå målet. Arbejdsmarkedet kommer efter min vurdering til at udgøre en afgørende barriere.«