For andet år i træk er København kåret som byen med den højeste livskvalitet

Det er blevet sagt mange gange, at København emmer af »liveability«. Det giver et engelsk medie københavnerne ret i. Den danske hovedstad topper nemlig på en helt særlig liste for andet år i træk.

Selv ikke den lunefulde danske sommer kan stoppe hovedstaden: København er for femte gang strøget til tops på Monocles prominente liste over byer med den bedste livskvalitet. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det internationale medie Monocle har for andet år i træk kåret København som den by i verden, hvor livskvaliteten er bedst.

Under coronapandemien har der ifølge magasinet været skærpet kritik af bylivet, og flere har søgt mod områder længere væk fra storbyernes ræs.

Derfor har magasinet i år haft fokus på de byer, der har mest at tilbyde i en post-pandemisk tid.

Det betyder, at faktorer som muligheden for at trække frisk luft, antallet af soltimer og muligheden for at springe ud i bølgen blå – der i Københavns tilfælde er havnebadet – er blevet faktorer i udvælgelsen.

Rangordningen er baseret på en lang række faktorer, der omfatter objektive data såsom kriminalitetsrater, ambulanceresponstider, beskæftigelsestal og indkomstulighed såvel som direkte erfaring fra Monocles korrespondenter og byernes planer for kommende infrastrukturforbedringer.

Om årsagen til, at København har nuppet den øverste placering, udtaler Josh Fehnert, der er redaktør for Monocle, at København er en by med plads til mennesker:

»København har konsekvent sat fodgængere, cykler og mennesker i centrum, og det har givet pote. Rådhuset rensede havnen for at give mulighed for svømning, og fordele og forsyninger til borgerne er generøse. København har holdt liv i selvstændig detailhandel og restauranter; det er et spændende sted for iværksættere, har verdensførende museer og ambitiøse planer om at gøre byen grønnere, genbruge mere og være et godt sted at bo.«

Josh Fehnert mener dog også, at København ikke er en videre raffineret og glitrende by:

»Den er måske ikke så glamourøs som andre, men vejen til toppen af ​​bunken er konsekvent, menneskecentreret tænkning, fælles planlægning og skabelse af rum, hvor kvarterer kan trives.«

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, glæder sig over nomineringen.

»Jeg er en stolt københavner og overborgmester i dag. Kåringen er et kæmpe skulderklap til København, som endnu engang får den flotte hæder af at være verdens bedste by at bo og leve i. Det er en anerkendelse af københavnerne og vores fantastiske by. Vores kollektive trafik, den stærke cykelkultur, kulturliv, erhvervsliv, klimafokus og vores gastronomiscene. Jeg kunne blive ved. Der er så mange grunde til, at mange af os har det sådan, at vi ikke kan drømme om at bo et andet sted end i København,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

»Vi skal nyde nuet, anerkendelsen og alt det gode, som fremgangen har medført i vores dagligdag. Men vi skal samtidig se frem og udvikle vores by. Så København aldrig står stille. For mig er det et mål at gøre Københavns udvikling til et fælles anliggende for alle københavnere. Borgerinddragelse og dialog er nøglen til det København, som så mange drømmer om at blive en del af. Vi skal udvikle byen sammen og gøre København til et endnu bedre sted at bo og leve i. Vi kan blive mere fælles, mere lige og mere grøn,« lyder det fra overborgmesteren.

På top-5-listen findes også et par af vores nordiske naboer. Helsinki indtager en fjerdeplads, mens Stockholm må tage til takke med en femteplads.

Højeste placering til en by udenfor Europa går til Tokyo, der får plads nummer seks.

Ingen byer fra USA opnår en plads på listen, ligesom ingen byer i Mellem- eller Sydamerika er repræsenteret.

Hele listen kan ses på Monocles hjemmeside.