For 20.000 kroner kan »Mr. Free Trip« sælge dig en vaccinerejse til Rusland

Vaccineturismen er skudt i gang. Især utålmodige tyskere ønsker at rejse til Rusland og få et stik med Sputnik V.

Universitetsstuderende i gang med at forberede et stik med Sputnik V i Ungarn. Billedet er fra 18. april 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Csaba Krizsan/EPA/Ritzau Scanpix

Rejsebranchen lider voldsomt under coronakrisen, men et rejsebureau forsøger sig nu med en helt ny niche. For cirka 20.000 norske kroner kan man købe en pakke med den russiske vaccine Sputnik V og fly til og fra Moskva. Især tyskere har købt rejsen.

En af mændene bag rejsetilbuddet er tyskeren Albert Sigl – som af uransagelige årsager kalder sig »Mr. Free Trip«. Hans rejseselskab har adresse i Norge, og »Mr. Free Trip« fortæller til det norske medie VG, at rejseselskabet indtil videre har solgt 600 vaccinerejser.

Vaccinerejserne er blandt andet kommet i pressens søgelys, fordi gruppen ONF – på dansk »Folkefronten i hele Rusland« – har støttet russiske statsborgere bosat i Tyskland i at flyve til hjemlandet for at blive vaccineret med den russiske Sputnik V-vaccine. ONF er en politisk organisation og Vladimir Putin er dens leder.

Sputnik V har da også sørget for at bruge flere af vaccineturisterne i PR på Twitter:

»Mr. Free Trip« understreger over for VG, at rejseselskabet kun sælger vaccinerejser for at tjene penge og ikke for at fremme politiske interesser.

Cirka fem procent af russerne er vaccineret, og en stor del af russerne ønsker ikke at modtage deres eget lands vaccine. Sputnik V er ikke godkendt i EU-lande. Men Tjekkiet og Ungarn har været hårdt ramt af coronapandemien og har bedt Rusland om at sende Sputnik-vacciner, selvom den ikke er godkendt i EU. Vaccinen er blevet kaldt en propagandasejr for Putin.