Fond vil have elge i dansk vildmose

Måske får elgen comeback i Danmark efter 4.500 års fravær, bortset fra nogle "turister" fra Sverige.

Aage V. Jensens Fonde, der ejer Lille Vildmose, håber at der om nogle år vil gå elge rundt i Nordjylland. Fold sammen
Læs mere
Foto: HERB SWANSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det går som Aage V. Jensens Fonde, der ejer Lille Vildmose, håber, vil der om nogle år gå elge rundt i Nordjylland.

Der er nemlig både brug for og plads til de store planteædere  i det vilde naturområde, hvor der både er kongeørne og vildsvin.

- Vi vil gerne have en mere varieret afgræsning og afbidning i en del af Lille Vildmose,  hvor kreaturerne og kronvildtet ikke alene kan sørge for, at det ikke gror til.

- Det område svarer faktisk til elgenes naturlige habitat i Sverige, og en svensk forsker har fastslået, at der sagtens kan leve elge dér, siger direktør  i  Aage V. Jensens Fonde, Anders Skov.

Indledende fase

Han understreger, at planerne kun er i den indledende fase.

- I første omgang sætter vi et udredningsarbejde i gang, bl.a. for at finde ud af, hvor mange elge området kan bære.

- Vi vil under alle omstændigheder starte i det små, ligesom da Miljøministeriet satte bævere ud i Vestjylland for ti år siden. Men inden vi eventuelt kommer så vidt skal der mange undersøgelser og godkendelser til, f.eks. fra Aalborg Kommune og Vildtforvaltningsrådet, siger Anders Skov.

Ifølge ham vil fonden søge om støtte fra EU´s LIFE-program.

- Hvis vi koncentrerede alle vore kræfter om det fra nu af, kunne vi i bedste fald have elge i Vildmosen om tre år, men det har vi ikke mulighed for, så det er mere realistisk at regne med fem år, siger Anders Skov.

Biler i området

Det område, elgene eventuelt skal sættes ud i, kaldes Mellemstykket, fordi det ligger mellem Tofte Skov og Høstemark Skov, der begge er indhegnede. Ved at sætte hegn på de to sidste sider, i alt 15 kilometer, får man et delvis lukket område, som folk dog stadig kan køre igennem.

Derfor skal bilisterne i givet fald også vænnes til at passe på, at der ikke pludselig står en elg på vejen.

I Mellemstykket breder pil, birk og rør sig hurtigt, og det er en vegetation, der lige er guf for en elg, der som fuldvoksen kan veje op til 700 kilo, måle to meter over skuldrene og blive tre meter lang.

Spændende at følge

- Elgen er en såkaldt browser, som en græsslåmaskine, der tager alt det, kronvildtet ikke kan tage, siger biolog Bo Håkansson, Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi synes det vil være rigtig spændende at få elgen tilbage i den danske natur under kontrollerede forhold, siger han.

Der har været elge i Danmark i 10.000 år, nemlig i jægerstenalderen  fra år 12.300 til 2.500 før vor tidsregning.