Fond bruger halv mia. på naturen

Selvom Danmark er rigere end nogensinde før, har vi stadig en fattig natur, mener initiativtagerne bag en ny privat naturfond. Fonden får en startkapital på 650 millioner kroner og en tidligere minister i bestyrelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny dansk fond er klar til at poste hundredvis af millioner kroner i beskyttelsen af den danske natur. Med stiftelsen af Aage V. Jensen Naturfond har de vilde planter og dyr fået et massivt rygstød. Fonden er netop kommet fra start med en samlet kapital på 650 millioner kroner.

Selvom Danmark er rigere end nogensinde før, har vi stadig en fattig natur, mener folkene i den ny fond. En af dem er den tidligere konservative industriminister Nils Wilhjelm, der i 2001 var formand for et udvalg om den danske natur. Det slog fast, at kvaliteten af den danske natur ikke tidligere har været så ringe.

»Vores samfund har genereret så mange ressourcer, at en større del af dem burde gå til at sikre, at den natur, vi skal aflevere til børn og børnebørn, har minimum lige så rigt et indhold, som den vi modtog. Og den målsætning er ikke opfyldt,« siger Nils Wilhjelm, der er gået ind i bestyrelsen for den nye fond for ad den private vej at bidrage til en genoprettelse af naturen.

Advokat Leif Skov, der bliver formand for fonden, siger, at Wilhjelm-udvalget pegede på en række mangler i den danske naturbeskyttelse.

»Og det er dem, vi gerne vil være med til at rette op på. Dels af hensyn til naturen, dels af hensyn til vores efterkommere,« siger Leif Skov.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) hilser fonden velkommen som et lykkeligt supplement til den offentlige naturbeskyttelse.

»Det er strålende og et eksempel til efterfølgelse, at private - ligesom vi kender det fra kulturområdet - vil bruge deres ressourcer på at støtte den offentlige indsats,« siger Connie Hedegaard.