Folketingsmedlem frifundet i sælpølsesag

Stor grønlandsk sag om sælpølsekonkurs ender i frifindelse til alle sagsøgte. Et folketingsmedlem går også fri

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det grønlandske folketingsmedlem Lars-Emil Johansen (SIU) kan ånde lettet op. Torsdag blev han nemlig frifundet i den såkaldte sælpølsesag, der torsdag blev afgjort i landsretten i Grønland. Det skriver netavisen Sermitsiaq.ag.

Lars-Emil Johansen var i slutningen af 90'erne bestyrelsesformand i selskabet Puisi. Selskabet skulle lave sælpølser til det kinesiske marked.

Det lignede en god forretning, men endte med et tocifret milliontab. Sagen er blevet betegnet som en erhvervsskandale i Grønland.

Konkursboet havde lagt sag an mod Johansen samt blandt andre firmaets direktør og revisor. Søgsmålet var på 10,9 millioner kroner, men alle blev frifundet.

I en anden gren af sagen havde det grønlandske selvstyre anlagt sag mod 12 personer. De blev sagsøgt for at have påført hjemmestyret, som det tidligere hed, et tab på 11,6 millioner kroner.

Men også her endte det med frifindelse, og dermed må sagen betragtes som noget af en begmand for selvstyret.

I begrundelsen for dommen lyder det nemlig, at det daværende landsstyre var informeret om, at Puisis budgetter var mangelfulde. Dermed var landsstyret klar over, at en garanti på 12 millioner kroner var risikabel.

Retten lagde desuden vægt på, at bestyrelsesmedlemmerne og de øvrige ansvarlige gjorde en indsats for at rette sælpølsefirmaet op, da det viste sig, at den var gal. Og derfor endte det med frifindelse.

Ifølge Sermitsiag.ag var retssalen stuvende fuld af tilhørere ved domsafsigelsen. Også folketingsmedlem Lars-Emil Johansen var mødt op for at høre dommen.

Det grønlandske selvstyre overvejer nu, hvorvidt det skal anke dommen.

Firmanavnet Puisi betyder i øvrigt "sæl".

/ritzau/