Nyhedsvarsel
Samfund

Folketinget stemmer for dansk krigsindsats

Et historisk enigt Folketing har vedtaget beslutningsforslaget om at sende danske fly i kamp i Libyen.

Kl. 06 søndag morgen afgår danske F 16-fly mod Sicilien. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang står et enigt Folketing bag en danskdeltagelse i krig. Dermed har partierne på Christiansborg taget et historisk skridt, da de sent fredag stemte for regeringens beslutningsforslag om et danskmilitært bidrag til en international militær indsats i Libyen.

Det siger udenrigsminister Lene Espersen.

- Det er en beslutning, som giver genlyd, fordi vi så hurtigt har besluttet at gribe ind. Vi har sat en tyk streg under, at selv om vi ikke er det største land, så har vi viljen til at gribe ind, siger Lene Espersen.

Beslutningen er opsigtvækkende, fordi Folketinget i det seneste årti har været dybt splittet over beslutningen om at gå ind i Irak. Samtidig har især Enhedslisten og til dels SF været stærkt kritiske over for krigen i Afghanistan.

Denne gang har selv Enhedslisten sagt ja til en dansk militær indsats i Libyen, efter man har fået en række skriftlige svar, som ifølge partiet blandt andet garanterer, at den militære indgriben stoppes, hvis Gaddafis regime accepterer en våbenhvile og indstiller sine angreb.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at den beslutning vi skal træffe i dag, har været én af de sværeste beslutninger jeg har været med til at tage i de år, jeg har siddet i folketinget. Men der er situationer, hvor ønsket om at redde menneskeliv, vejer tungere end modviljen mod militært engagement, lød det fra Frank Aaen, da han gik på talerstolen forud for afstemningen. Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) glæder sig over, at Enhedslisten siger ja til at udsende danske F-16-kampfly, som skal forhindre Gaddafis styrker i at myrde løs på oprørere i det nordafrikanske land.

- Det er meget vigtigt for vores soldater, at der er bred opbakning bag deres indsats, siger Gitte Lillelund Bech til Ritzau. Men hun advarer samtidig Enhedslisten og danskerne om, at der ikke kan gives nogen garantier for, at den danske og internationale indsats ikke vil ende med civile tab:

- Når man bruger militærmagt, kan man ikke udelukke civile tab, fordi dem, vi slås med, bevidst placerer militære mål i civile områder, siger Gitte Lillelund Bech.