Folketinget skal godkende brugen af klyngebomber

Danske soldater skal fremover have Folketingets godkendelse, når de vil bruge de omstridte klyngebomber. Det vil et bredt politisk flertal bestående af regeringspartierne, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og de Radikale vedtage i dag.

I fremtiden vil Folketinget kunne nedlægge veto mod brug af klyngebomber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som en indrømmelse til Socialdemokraterne og de Radikale har regeringen accepteret, at Folketinget fremover skal have vetoret over forsvarets brug af de omstridte klyngebomber, som ifølge de humanitære organisationer er lige så farlige for civilbefolkningen som landminer.

Ifølge Berlingske.dks oplysninger arbejder regeringspartierne også på at få Ny Alliances støtte til beslutningen, som vil blive truffet under en forespørgselsdebat i Folketinget i eftermiddag. Regeringen ser gerne, at så mange partier som muligt bakker om forsvarspolitikken og især i en sag, der har direkte indflydelse på, hvordan forsvaret skal føre krig.

Men Ny Alliance er ikke begejstret for brugen af klyngebomber. Partiets ordfører i sagen er Jørgen Poulsen, der som generalsekretær for Dansk Røde Kors brugte mange kræfter på at arbejde for et dansk og et internationalt forbud mod klyngebomberne.

Den danske regering har udarbejdet en analyse om fordele og ulemper ved et dansk forbud mod klyngebomber. Rapporten anerkender, at klyngebomber har uacceptable humanitære konsekvenser og er både ”upræcise og upålidelige”.

Men konklusionen er, at regeringen hverken vil erklære et officielt dansk stop for disse våben – eller skaffe sig af med alle klyngebomber på lager i det danske forsvar.

Forslaget, som regeringen ventes at vedtage sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og de Radikale, lyder ifølge Berlingske.dks oplysninger som følger:

”Folketinget opfordrer regeringen til at gennemføre konklusionerne i regeringens klyngeammunitionsanalyse og at arbejde aktivt for hurtigst muligt at etablere et internationalt juridisk bindende forbud mod klyngeammunition, som forvolder uacceptable skader på civile. Folketinget lægger vægt på, at Danmark afstår fra at bruge klyngeammunition uden særskilt inddragelse af Folketinget.”