Folketinget klager til Pia K.: Løkke begrænser vores arbejde

I et brev til folketingsformand Pia Kjærsgaard klager et flertal i Folketinget over, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nægter at møde op i samråd om kvælstofsagen. Løkkes nej skaber »vanskeligheder« og begrænser Folketingets »parlamentariske kontrol«.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingspolitikere i både rød og blå blok lægger nu yderligere pres på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i kvælstofsagen, hvor han nægter at møde op i Folketinget og forklare sin rolle.

Miljø- og Fødevareudvalget har fredag sendt et brev til Folketingets øverste ledelse, præsidiet, og præsidiets formand, Pia Kjærsgaard (DF), hvori udvalget beklager sig over de »vanskeligheder, vi oplever i udvalget i forhold til at udøve vores parlamentariske arbejde.«

Årsagen er, at statsministeren flere gange har afvist at møde op til samråd i udvalget og forklare sin rolle i kvælstofsagen, der tidligere på året kostede Eva Kjer Hansen (V) jobbet som miljø- og fødevareminister og i sidste uge resulterede i en alvorlig næse til regeringen.

I brevet skriver formanden for udvalget, Dansk Folkepartis Pia Adelsteen, at hun og et flertal i udvalget - alle partier undtagen Venstre og Liberal Alliance - finder »det begrænsende for Folketingets mulighed for at udøve sin parlamentariske kontrol, når ministre afviser at deltage i det ønskede samråd.«

Løkkes afvisninger

Brevet kommer i kølvandet på sidste uges næse til regeringen. I den forbindelse udtalte et markant politisk flertal kritik af, at regeringstoppen - som Berlingske tidligere har skrevet - kendte til advarsler om, at der var betydelige risici for, at EU ville kritisere landbrugspakken for at bygge på kontroversielle regnemetoder. Advarslerne blev imidlertid udvandet og nedtonet, inden de blev sendt over til Folketinget.

Det var netop de omstridte beregninger, som var en medvirkende årsag til, at daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) mistede sin post.

Der har længe været spekuleret i Lars Løkke Rasmussens rolle i sagen, fordi han fra begyndelsen var involveret i det politiske arbejde med pakken sidste år, hvor han deltog i møder og fik overleveret papirer om landbrugspakken, men mest af alt, fordi det såkaldte cover - dokumentet med de tydeligere advarsler - også findes i Statsministeriet.

Alligevel har Lars Løkke Rasmussen afvist at stille op i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg og forklare sin rolle med henvisning til, at der er tale om regeringsinterne forhold.

Samråd er vigtige

Det er ikke usædvanligt, at skiftende statsministre afviser at dukke op i samråd og sender en fagminister i stedet. Men i dette tilfælde er Løkke blevet stillet fem samrådsspørgsmål om landbrugspakken, hvor han har afvist tre af spørgsmålene, mens han vil svare på to generelle spørgsmål om den tilsynspligt, der påhviler ham som statsminister. Men Løkke vil kun svare skriftligt og kun til Udvalget for Forretningsordenen på Christiansborg - et udvalg, der tilrettelægger Folketingets arbejde.

Ifølge Pia Adelsteen er dette ikke tilstrækkeligt.

»Samråd er en mulighed for et udvalgs medlemmer for at få besvaret spørgsmål af den ansvarlige minister i en dialog, som ikke tilgodeses via skriftlige besvarelser,« skriver hun i brevet.

Pia Adelsteen henviser i brevet desuden til tidligere samråd med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som i 2014 dukkede op i samråd i Christiania-sagen, der endte med socialdemokraten Morten Bødskovs afgang som justitsminister på grund af en såkaldt nødløgn.

»Den praksis, der er med, at ministre besvarer samrådsspørgsmål inden for deres ressort, anser jeg for et vigtigt element i det parlamentariske arbejde, og jeg vil gøre opmærksom på, at statsministerens forgænger den 17. januar 2014 besvarede helt tilsvarende spørgsmål, som de her stillede i det relevante fagudvalg. Samrådet var dengang indkaldt af medlemmer af Retsudvalget, som afviklede samrådet,« skriver Pia Adelsteen.

Ikke enighed i udvalget

Et markant flertal i udvalget - alle partier på nær Liberal Alliance og Venstre - opfordrer i brevet præsidiet til at drøfte, »hvorledes man fremover skal forholde sig, såfremt en minister ikke ønsker at stille op i samråd, når det drejer sig om et emne inden for ministerens resort, således at vi fremover har mulighed for at agere ensartet.«

Udvalgsmedlemmerne er dog ikke helt enige. Et mindretal bestående af Socialdemokratiet, SF, de Radikale, Enhedslisten og Alternativet vil have præsidiet til direkte at »rette den fornødne kontakt til statsministeren for at sikre samrådet gennemført.«

Men dén udtalelse har altså ikke fået tilslutning fra nogle af partierne i blå blok.

S: Løkke gemmer sig

Socialdemokraterne mener, at der er tale om en vigtig og principiel sag.

»Lars Løkke Rasmussen gemmer sig, hver gang snakken falder på landbrugspakken, og derfor er det svært for os i Folketinget at undersøge hans temmelig problematiske rolle i sagen helt til bunds. Derfor retter vi nu i fællesskab henvendelse til Folketingets formand. Vi ønsker, at Pia Kjærsgaard beder ham komme og snakke med os,« siger miljø- og fødevareordfører, Simon Kollerup (S).

Pia Adelsteen (DF), formand for Miljø- og Fødevareudvalget, forklarer til Berlingske, at brevet til Folketingets Præsidium handler om principper.

»Vi vil vide, hvordan vi skal agere, når vi står over for det problem, at en minister ikke vil møde i samråd. Jeg er klar over, at det nogle gange ikke er det mest behagelige for en minister at sidde i samråd, men for os det er vigtigt, at de møder frem, så de kan forklare sig, og vi kan få svar,« siger Pia Adelsteen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren.