Folketinget hædrer Finn Nørgaard og Dan Uzan: »Det giver mig styrke til at kæmpe videre«

I går uddeltes for første – og forhåbentlig sidste – gang Folketingets Hæderspris. Prisen er indstiftet for at hædre Dan Uzan og Finn Nørgaard, som nu har fået mindeplader på Christiansborg.

Venstres Søren Gade ved mindepladerne for de to ofre for attentaterne ved Krudttønden og Synagogen 14. og 15. februar 2015. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Selv om det var lørdag, havde Pia Kjærsgaard været på Christiansborg for at arbejde, og nu var hun på vej hjem ad Nørre Allé. Hun studsede over, at der var spærret af, men tænkte, at det skyldtes en trafikulykke. Så blev hun overhalet af politibiler for fuld udrykning, og hun fornemmede, at noget større var sket. Men det var først, da hun kom hjem og blev ringet op af PET, at hun begyndte at fatte omfanget.

»De plejer at være sindige folk, men jeg kunne høre, at de var rystede. De bad mig om at blive inden døre, og så tændte jeg for fjernsynet.«

Som mange andre danskere sad hun foran TVet for at forsøge at danne sig et overblik over, hvad der skete den 14. og 15. februar 2015, hvor Finn Nørgaard og Dan Uzan mistede livet, og Danmark var for altid forandret.

Nu står hun som Folketingets formand i Samtaleværelset på Christiansborg og overrækker den nystiftede Folketingets Hæderspris. Og håber, at den aldrig skal uddeles igen.

Hædersprisen har til formål at ære en civil person, der, som der står i fundatsen, »har udvist ekstraordinært heltemod ved med sit eget liv som indsats at forsøge at beskytte og redde andres liv, og som omkom under forsøget, og hvor der var tale om politiske forbrydelser, terror eller attentater rettet mod vores åbne, demokratiske samfund og frihedsrettigheder«.

Det er Pia Kjærsgaard, der har taget initiativet, og hun er bakket op af et enigt Folketing om at give en officiel anerkendelse for de to mænds heltemod under begivenhederne ved Krudttønden på Østerbro og Synagogen i Krystalgade for lidt over et år siden.

»Demokratiet er uersatteligt«

I Samtaleværelset med Herman Vedels alvorstunge grundlovsmaleri som baggrund står politikere og Dan Uzan og Finn Nørgaards venner og familie og taler dæmpet ved bordene med jordbær, vin og vand. Det kunne ligne en hvilken som helst anden reception, hvis ikke der havde været en sitrende berørthed i lokalet, og hvis ikke baggrunden var et døgn, som rystede os alle, men selvfølgelig de pårørende til de dræbte allermest.

»Den personlige sorg er den samme, uanset hvor mange priser, der uddeles. Men den officielle anerkendelse er uhyre vigtig, og giver en form for håb,« siger Ole Mølgaard, Finn Nørgaards ven gennem 25 år og formand for »Finn Nørgaard foreningen af 14. februar 2015«.

Med prisen følger 200.000 kr., som skal bruges til at støtte projekter, der i Finn Nørgaards ånd fremmer medmenneskelig forståelse og dialog med særligt fokus på udsatte børn og unge med sociale udfordringer.

»Det er vigtigt, at vi griber ud og tager fat i dem, der er i krise eller har problemer,« siger Ole Mølgaard. »Både som samfund, men også i høj grad som privatpersoner.«

Dan Uzans far, Sergeot Uzan, taler også om at huske på, at man som helt almindeligt menneske kan gøre en forskel for andre.

»Dan er uerstattelig for vores familie. Demokratiet er uerstatteligt for vores samfund,« siger han. Og fortæller, at både denne pris, og Berlingskes pris for »Årets Dansker 2015« til Dan Uzan, har rørt ham meget:

»Det giver mig styrke til at kæmpe videre. For vi har et stort problem i vores samfund, når indstillingen er, at vi er konkurrenter. Vi skal altid huske, at vi er mennesker først, og at fællesskabet er styrken i demokratiet.«

De pårørende til Dan Uzan har indstillet, at de 200.000 kr. tildeles »Dan Uzans Mindefond«, hvis formål det er at støtte almennyttige formål og projekter, der reflekterer Dans værdier og Dans livsstil, som for eksempel sportslige initiativer for unge og anerkendelse af frivillige, der yder en særlig indsats.

»Hele Dans liv hjalp han andre, og jeg vil ikke tage æren for at have lært ham det – det var simpelt hen sådan, han kom til verden,« siger Sergeot Uzan. »Og jeg håber, at vi kan lære lidt af hans indstilling til livet. At alle, også de flygtninge, der kommer hertil, bliver behandlet med værdighed og respekt, for hvis du får det, så vokser du som menneske, og så kan også du være med til at hjælpe andre. Det skal spredes som ringe i vandet.«

To mindeplader er i forbindelse med Folketingets Hæderspris sat op i Christiansborgs Vandrehal. På hver af dem er et hjerte i guld – det samme hjerte, som indgår i Folketingets segl. Desuden står ordene »Finn Nørgaard 27.5.1959–14.2.2015« og »Dan Uzan 2.6.1974–15.2.2015«.