Folketinget gør klar til at udvide...

... dog ikke med flere medlemmer, men med nye lokaler for op mod en halv milliard kroner. Lokalerne skal bruges til det, tingets formand kalder »borgervendte aktiviteter«.

Dronningen holder tale foran Christiansborg i Rigsdagsgården i anledning af 100-året for kvindernes stemmeret, 5. juni 2015. Til venstre bag forsamlingen ses dele af de bygninger, Folketinget gerne vil overtage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Folketinget er klar til at udvide, dog ikke med flere medlemmer, men med flere kvadratmeter.

Folketingets Præsidium med formand Pia Kjærsgaard (DF) i spidsen har på vegne at alle partierne besluttet sig for at lægge billet ind på Rigsarkivets lokaler på den anden side af Rigsdagsgården over for selve Folketinget, når arkivet i 2019 forlader de fire bygninger.

Rigsarkivet har netop meddelt, at det efter 400 år rømmer lokalerne på Slotsholmen for at flytte ind host Det Kongelige Bibliotek i Den Sorte Diamant.

Får Folketinget fingre i bygningerne, skal det være et slags offentligt og mere borgernært besøgs- eller aktivitetscenter, hvor det bl.a. skal være muligt at overvære høringer, måske også samråd, og på andre måder stifte bekendtskab med Folketingets arbejde.

I den ene af de to store bygninger, Provianthuset, er der i dag læsesal. Dertil kommer enndnu en stor bygning, Kunstkammerbygningen. Dertil kommer også de to mindre bygninger, Geheimearkivbygningen og Den Zuberske Bygning. Alle fire bygninger er fredet.

Pia Kjærsgaard beskriver det som en slags gammel drøm, der bliver opfyldt, at Folketinget nu får mulighed for at få fat i de 9.000 kvadratmeter på den anden side af Rigsdagsgården. Hun erkender dog, at det bliver kostbart at renovere og nyindrettet bygninger, så de kan leve op til Folketingets ønsker. Et foreløbigt skøn lyder på en pris mellem 300 og 500 millioner kroner og op til seks års ombygning og renovering.

Hun forestiller sig, at de nye lokaler bliver meget mere tilgængelige for borgerne end selve Borgen, hvor sikkerheden er høj, hvor der er krav om aftaler, og hvor der skal indløses billet til omvisning.

»Vi har 100.000 besøgende om året på Christiansborg, og mere kan vi ikke klare,« siger hun:

»Det skal være et sted, hvor folk kan komme ind fra gaden og få en oplevelse på Christianborg, uden at de behøver at have en billet til en omvisning. Det skal også være et sted med plads til informationsaktiviteter og tilbud til skoleelever.«

Hun siger selv, at det bliver »frygteligt dyrt«. Men som hun tilføjer, så er det i forvejen en offentlig og fredet bygning, som ikke kan sælges.

»Hvis vi ikke overtager den, så er der en anden offentlig institution, der gør det. Så det bliver for skatteborgerpenge uanset hvad. Og hvorfor sætte Konkurrencestyrelsen derind, når vi gerne vil? Så er det mere værdifuldt, at folkestyret får plads til flere borgervendte aktiviteter,« lyder det fra tingets formand.