Folketinget åbner i skyggen af demonstrationer

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ventes at blive mødt med modstand ved Folketingets åbning. Titusinder vente at demonstrere foran Christiansborg.

Titusinder af demonstranter ventedes tirsdag at være på plads på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med forholdene for de offentligt ansatte i Danmark.

Demonstrationerne er planlagt til timerne, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) har holdt sin sjette åbningstale i Folketinget. De folkelige protester ventes dog ikke at ryste statsministeren, der ventedes at benytte lejligheden til at fokusere på regeringens kvalitetsreform af den offentlige sektor.

Efter en sommer, hvor valgrygterne tog til i takt med efterårets komme, vil statsministeren formentlig gøre et forsøg på at dæmpe Folketingets puls, så det bliver muligt at tage fat på noget, der ligner normale politiske forhandlinger. Derfor ønsker Fogh at signalere, at han leder en regering, der med opsmøgede ærmer er parat til at kaste sig over nye opgaver i det kommende folketingsår.

Mens statsministeren taler om kvalitet i den offentlige sektor, klima og arbejdskraft, vil adskillige busser med vrede offentligt ansatte sætte kursen mod Christiansborg Slotsplads.

LO, FTF og en række ungdomsorganisationer vil demonstrere for bedre løn, flere hænder og mere velfærd i København og en lang række af landets største byer. Både i Århus, Aalborg, Odense, Kolding, Viborg, Sønderborg og Rønne meldes der om demonstrationer til fordel for de offentligt ansatte. Det er uvist, hvor mange der vælger at møde op i sympati for de offentligt ansatte, men 3F forventer, at 100.000 mennesker møder op til velfærdsdemonstrationerne.

Ved de omfattende demonstrationer den 17. maj sidste år var det primært pædagogerne, der satte dagsordenen og blev kaldt "socialistiske ballademagere" af statsministeren. I år tyder alt på, at det primært bliver op til social- og sundhedsassistenterne, hvis demonstrationen skal blive en succes for fagbevægelsen.

Sosu-assistenternes fagforbund, FOA, har forberedt sig i flere måneder. Mobiliseringen har længe været på dagsordenen i de lokale foreninger, og 5000 store, røde hænder er blevet produceret for at understrege ønsket om flere hænder i den offentlige hjemmepleje.
/ritzau/