Folkesygdom kan koste syn og lemmer - men patienter følger ikke kostråd

Diabetespatienter risikerer amputationer. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patienter med type 2-diabetes kan være svære at motivere til at ændre livsstil og tage medicin. Nyeste forskning tyder på, at motiverende samtaler og individuelle behandlingsforløb kan have stor effekt hos kvinder.

En dårligt behandlet type 2-diabetes kan have alvorlige følger. Man risikerer at blive blind, at få nyreskader, hjertesvigt og sår, som ikke kan hele, hvilket kan føre til amputationer af for eksempel tæerne.

På trods af disse skrækindjagende fremtidsscenarier er det svært for mange diabetespatienter at følge anbefalingerne om at tage medicin, at spise mindre og sundere og at motionere mere. Tiltag som ellers mindsker risikoen markant for at miste synet eller nyrefunktionen, og som kan være med til at forlænge livet. Det skriver Videnskab.dk.

Diabetikere skal motiveres til motion og medicin

Et større dansk lodtrækningsforsøg fra 2009, som var finansieret af TrygFonden, viste for eksempel, at kun halvdelen af patienterne med nyopdaget type 2-diabetes begynder at tage en anbefalet type medicin kaldet ACE-hæmmere. Disse nedsætter blodtrykket og beskytter mod dårlig nyrefunktion og hjertesvigt, hvor hjertet slår livstruende langsomt.

Læs mere på Videnskab.dk: Depression kan udløse diabetes

Mennesker med type 2-diabetes har ellers op mod tre gange større risiko for hjertesvigt end raske.

Ifølge postdoc på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Lise Juul skyldes det manglende initiativ hos patienterne flere ting. Dog er en vigtig faktor, at du ofte ikke kan mærke, du fejler noget, når du får konstateret type 2-diabetes.

»Mange personer med type 2-diabetes kan ikke mærke, de er syge, før de får alvorlige komplikationer, som netop kan forebygges ved at tage medicin og ændre livsstil,« siger Lise Juul, som var med til at foretage studiet i 2009.
To besøg hos lægen, hvor han måler, at ens langtidsblodsukker er for højt, og så står man med diagnosen type 2-diabetes og skal i gang med en større livsstilsomlægning.

Føler sig ikke syge

»Det er store ændringer, de skal lave uden at føle sig syge. De skal tage en del medicin. De skal ændre deres kost og gøre den mere fiberrig og spise mindre i det hele taget, og de skal dyrke motion minimum 30 minutter om dagen,« siger Lise Juul.

Læs mere på Videnskab.dk: Blåbær hjælper mod type 2-diabetes

Trods risikoen for de meget ubehagelige følger af sygdommen er det ikke muligt at presse patienterne til at begynde at spise noget mere grønt, noget mere medicin og motionere noget mere, fortæller Lise Juul.

»For at patienterne skal blive ved med at udføre handlinger, som ikke umiddelbart er specielt rare eller virker meningsfulde, skal de nå frem til, at det er personligt vigtigt at gøre det. Man er nødt til at gøre det for sin egen skyld, ikke for lægens skyld.«

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor kan sukkersyge gøre dig blind

Derfor er en individuel og motiverende behandling Ifølge professor i almen medicin på Københavns Universitet Niels de Fine Olivarius det eneste, der har effekt på diabetespatienterne.

»Når du spørger mig, hvad vi kan gøre for at få diabetespatienter til at gøre, som vi siger, er det udtryk for en helt forkert holdning. Vi skal ikke have dem til at gøre, som vi siger. Læge og patient skal sammen sætte sig ned og blive enige om, hvad der er det rigtige at gøre i den aktuelle situation,« understreger han.

Læs mere om, hvordan diabetespatienter kan motiveres på Videnskab.dk.