Folkeskolens sygdomme koster tocifret milliardbeløb

Landets folkeskoler dumper på arbejdsmiljø. Regningen bliver ikke bare stor men meget stor vurderer KL.

Op mod 50 milliarder kroner over de næste fem til ti år. Sådan lyder den yderst voldsomme regning, hvis landets folkeskoler skal bringes op til en ordentlig standard for arbejdsmiljø og indeklima. Det skønner formanden for KLs Børne- og Ungeudvalg, Henrik Larsen.

»Der er ingen tvivl om, at der er brug for en tocifret milliardinvestering i folkeskolen de næste fem-ti år. Mit hurtige bud med baggrund i min egen kommune Kolding vil være op mod 50 milliarder kroner,« siger han.

Det dårlige arbejdsmiljø på landets folkeskoler er kommet i søgelyset, efter at en rapport fra Arbejdstilsynet afslører kummerlige forhold for folkeskolelærerne. 337 skoler er gået efter i sømmene. Hele 69,4 procent af dem har fået en sur eller meget sur smiley for bl.a. indeklima. Størstedelen af skolerne har i følge B.T. problemer med indeklimaet i form af skimmelsvamp, luftvejsbelastning, kulde, varme, træk osv. Der er 2.246 folkeskoler i Danmark. Alene siden april har Arbejdstilsynet uddelt 17 vrede smileyer og 217 sure smileyer til de 337 folkeskoler, de har nået at tjekke.

Der er ikke lavet egentlige budgetter over, hvor mange penge der præcis skal til for at rette op på de dårlige forhold.

»Vi har 28 skoler i Kolding Kommune. På mandag eller tirsdag vedtager vi en plan, der gætter på cirka 570 millioner kroner for vedligeholdelse og renovering over en tiårig periode. Hvis man kan bruge os som indikator, så snakker vi 30-40 milliarder på landsplan. Og dertil kommer den daglige vedligeholdelse,« siger Henrik Larsen, der derfor »ikke ville blive overrasket«, hvis regningen kan ende helt oppe på 50 milliarder.

Løfter
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) lovede i weekenden på Venstres Sommertræf i Fredericia, at der bliver gjort noget ved renoveringen af nedslidte offentlige bygninger som skoler og sygehuse. Statsministeren konstaterede, at det vil koste penge.

»Men det koster også penge, hvis vi bare lader det stå og forfalde,« sagde han og fortalte, at regeringen om få uger vil lancere en flerårig plan for modernisering af offentlige bygninger og institutioner. Ifølge statsministeren er det meningen, at planen som bliver fremlagt i forbindelse med den nye 2015-plan for dansk økonomi skal sikre tidssvarende skoler, ældreboliger og daginstitutioner med ordentlige forhold.

Anders Fogh Rasmussen løftede ikke sløret for præcis, hvor mange penge regeringen har tænkt sig at sætte af til formålet, men sagde dog, at det bliver en investeringsplan af »betydelig milliardstørrelse«. Og det er der tilsyneladende også behov for.

Venstres uddannnelsesordfører, Tina Nedergaard, synes umiddelbart, at skønnet fra KLs Henrik Larsen på de 50 milliarder kroner til folkeskolerne alene lyder af meget.

»Det lyder voldsomt. Spørgsmålet er jo også blandt andet, hvor mange penge der allerede er afsat,« siger Tina Nedergaard, der finder resultaterne i Arbejdstilsynets rapport utilfredsstillende.

Men hun vil ikke endnu spå om kroner og ører til renovering af folkeskolen.

»Men statsministeren har sagt, at vi får en investeringsplan, og så gør vi det også. Der er en stor erkendelse også i regeringen af at der skal penge til. Men jeg vil gerne understrege, at det også handler om lokal prioritering,« siger hun.