Folkeskoleelever pjækker i tre dage for et par sko

Unge helt ned i folkeskolealderen ligger i disse dage i kø døgnet rundt udenfor butikker i København og Aarhus for at få et par dyre eftertragtede sneakers.

Jacob Green (i midten) pjækker fra skole i tre dage for at ligge i kø for et par sjældne sneakers. Han går i niende klasse, og har 25 par sneakers derhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På lørdag klokken 10.00 bliver der sat 20 par sneakers til salg i Wood Woods butik i København. Og siden onsdag formiddag har der ligget præcis 20 unge mænd i kø på fortovet foran butikken, der tålmodigt vil vente i dagevis for at få lov til at købe et par at de eftertragtede specialdesignede sko Yeesy Boost 350 Black.

I den forreste gruppe ligger seks drenge, der stadig går i folkeskole. Ifølge deres skoleskemaer burde de sidde og have tysk eller matematik, men i stedet har de sat sig tungt på fortovet i sækkepuder og festivalstole, med soveposer og musikanlæg, men de bare venter - på et par sko.

»Den er vigtig den her sko. Den er vigtig i samlingen. Den skal jeg have fat i,« forklarer 15-årige Jacob Green. Han er taget hele vejen fra Lolland, og da der gik meldinger om, at de første allerede begyndte at sætte sig i kø tirsdag aften, fik han travlt og hoppede straks på toget.

Skoene er designet af pop- og rapikonet Kanye West for Adidas og bliver kun lavet i et meget begrænset antal. Kanye West har designet flere sneakers for store mærker, og alle hans sko har været vildt »hypede«, forklarer drengene. Det er ikke første gang, at sneakers-elskere har ligget i kø for at få fingre i et par af han sko, men denne gang er det startet tidligere end normalt.

Indtil videre har Jacob Green og de andre ventet i halvandet døgn, men han synes ventetiden er det hele værd, selvom han derhjemme har 20-25 par sneakers i forvejen.

»Jeg elsker bare sko. Jeg samler på sko, og Kanye West er også et af mine idoler,« fortæller han.

Jacob Green har altid været vild med dyre ting, både tøj og sko, og derfor fik han også til sidst overtalt sin far til at få lov at tage af sted.

»Min far han var lidt skeptisk over for det, men jeg fik plaget nok, og så gik den hjem. Jeg spurgte, om han ikke please ville give mig lov, og så ville han være verdens bedste far. Jeg lagde mig ned på knæ og bad og alt muligt,« griner Jacob Green.

 

Skolen har derimod bare fået at vide, at han er taget på camping i København, og 9.-klasseren synes ikke, det er et problem, at han pjækker fra skole for at sidde i kø for et par sneakers.

»Jeg tror bare det viser, hvor meget man egentlig går op i det. Min far synes, det er ret sindssygt, at jeg sidder herinde lige nu. Men på en måde så tror jeg, han støtter mig i det,« siger Jacob Green.

Camping i København er egentlig ikke så langt fra sandheden. Setuppet ligner umiskendeligt en lejer fra Roskilde Festival, der er gået forkert. Et lille gult telt er blevet slået op på fliserne, og tyve trætte unge sidder og hænger i campingstole. Nogle ryger vandpibe, andre spiller bold, og der ryges smøger i kæde, mens der ventes. Maden henter de på Mc Donalds, og de andre fysiske trange stilles på kundetoilettet hos Joe & the Juice.

Christoffer Bakmann har sikret sig den allerforreste plads i køen. Han er 21 år og har i modsætning til folkeskoleknægtene ikke noget andet sted, han burde have været siden tirsdag aften ved midnat, hvor han rullede sin sovepose under butiksruderne.

Han bruger ordet »sneakerhoveder« til at beskrive sig selv og de andre i køen. Folk der går så meget op i de sporty sko, at det er helt normalt at bruge over fire døgn i kø for dem.

»Jeg håber på selv en dag at kunne arbejde med sko og prøver på at blive selvstændig og starte en sneakers webshop. Så alt det her er egentlig meget naturligt for mig. Jeg bruger lige så meget tid på at læse sneakernyheder som normale nyheder,« fortæller Christoffer Bakmann med et træk på skulderne.

Interessen for sneakers blev vakt i gymnasiet, og efter 2-3 år har Christoffer Bakmann en samling på omkring tyve par i skabet på Nørrebro, som han sælger ud af, når der skal være råd til nye. Og sådan en sjælden sko som Yeesy Boost 350 Black er uden tvivl fire dage på et fortov værd.

Christoffer Bakmann har ligger foran Wood Wood for købe sneakers siden tirsdag aften. Han skal vente indtil lørdag formiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Han er udmærket klar over, at der kan tjenes mange penge på ikke selv at beholde skoen. Den koster 1.600 kroner i butikken, men kan nemt sælges videre til andre sneakersentusiaster for 7.0000-8.000 kroner. Alligevel er Christoffer Bakmann ikke i tvivl om, at hans egne fødder skal være de første til at træde på de eftertragtede såler.

»Jeg skal gå i dem. Det er meget lækkert lige at vise frem, og når man går meget op i det, tænker man jo, at ens sko stråler rigtig meget, når man går rundt i byen,« siger han smilende og piller ubevidst ved sine sneakers på fødderne.

Fordi der kun er 20 par sko i buttiken, er de 20 unge i køen heller ikke garanteret den rigtige størrelse. Der går en liste ned gennem rækken, og igen er det først til mølle, så Jacob Green og Christoffer Bakmann kan begge glæde sig til en sko, der passer.

Omkring en håndfuld butikker i København får skoen på hylderne lørdag. Flere steder ligger folk i kø som uden for Wood Wood, mens andre uddeler køberetten til et par gennem simpel lodtrækning.

De tyve drenge hygger sig i mellemtiden. Wood Wood stiller strøm til rådighed, og i aften henter Christoffer Bakmann og vennerne et fjernsyn og en playstation med ud på fortovet.