Folkeskoleelever får ofte for sent fri

For mange af landets folkeskoleelever er det mere reglen end undtagelsen, at de en eller flere dage om ugen får senere fri, end de var blevet stillet i udsigt.

Mange folkeskoleelever får senere fri, end det var hensigten i skolereformen, skriver Jyllands-Posten.

En kortlægning fra Børne- og Undervisningsministeriet af 690 folkeskoler viser, at 75 procent af eleverne i 4.-6. klasse har fri senere end kl. 14.30 en eller flere dage om ugen.

Skolereformen, som trådte i kraft i 2014, betød flere timer og længere skoledage til landets skoleelever. Det var intentionen, at de yngste elever skulle have fri kl. 14, de lidt ældre elever – i 4.-6. klasse <saxo:ch value="226 128 147"/> skulle have fri kl. 14.30, og de ældste kl. 15.

Partierne bag reformen har ifølge børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) for nyligt sendt et brev til kommunerne og bedt dem sikre, at de intentioner blev overholdt, efter flere eksempler på meget lange skoledage.

»Jeg har en klar forventning om, at man i de kommuner, hvor man ikke lever op til intentionerne, nu tager ansvaret på sig,« siger ministeren.

Men flere partier er klar til at tage skrappere midler i brug. Hvis kommunerne ikke har rettet ind om et år, vil Dansk Folkeparti med lov sikre, at skoledagene ikke bliver for lange, mens De Konservative vil gøre det lettere for skolerne at konvertere understøttende undervisning til fagtimer for at sikre en kortere dag, skriver Jyllands-Posten.