Folkekirken skal give "mere kirke" for pengene

Folkekirken må spare på administrationen og effektivisere for at give mere service til medlemmerne, mener kirkeminister Bertel Haarder (V).

Færre penge på administration, bygninger og kirkegårde skal give folkekirken mulighed for i stedet at yde "mere kirke" og bedre service til folkekirkens medlemmer. Det er hovedbudskabet i en betænkning om Folkekirkens økonomi, som blev offentliggjort onsdag.

Konkret skal der spares penge ved hjælp af fællesindkøb, ved at samarbejde om administrative opgaver og ved at ansætte medarbejdere i fællesskab for flere sogne. Til gengæld mener "Udvalget om den lokale økonomi i folkekirken" ikke, at små sogne skal slås sammen til store, eller at nogen kirker skal rives ned eller tages ud af brug.

Kirkeminister Bertel Haarder (V) er umiddelbart begejstret for forslagene.

- Vi har nu fået en meget gennemgribende analyse af, hvordan folkekirkens udgifter har udviklet sig. Det inspirerer forhåbentlig til at drøfte, om man kan prioritere anderledes, siger han.

Mellem 1988 og 2006 blev det 110 procent dyrere at være medlem af folkekirken, mens forbrugerpriserne kun steg med 49 procent i samme periode.

/ritzau/