Hvad synes du om forslaget?
»Idéen med fleksibel arbejdstid og muligheden for at skrue op og ned på antallet af arbejdstimer er rigtig god, selv om det påvirker den enkeltes indtjening. Analyser viser, at både familiefædre og -mødre ønsker at gå cirka fem timer ned i arbejdstid, så på den måde hænger forslaget fint sammen med det mønster, vi ser, når vi spørger folk om ønsker for arbejdstid. Problemet med fleksibilitet er imidlertid, hvem der har kontrol over den, og hvis det kun er ledelsen, er den ikke meget værd. Det vigtige er, at folk selv har styringen.«
Hvor usædvanligt er det, hvis fleksibel arbejdstid implementeres for samtlige medarbejdere i Københavns Kommune?
»Det er helt klart et markant forslag fra en offentlig arbejdsplads. Der findes en række private virksomheder, som har ret fleksible arbejdsvilkår, hvor man kan komme og gå, som man vil, og skrue op eller ned for sin indsats i perioder. Men for en stor offentlig virksomhed som Københavns Kommune kender jeg ingen fortilfælde, så derfor er det vældig spændende at se, hvad det kan føre til.«
Er det fremtiden at give medarbejdere mulighed for at skrue op og ned for arbejdstiden efter behov?
»Ja, det er det bestemt, og det bliver nødvendigt at tilbyde den mulighed fremover, for folk har brug for at kunne tilrettelægge deres liv bedre. Vi lever i et individualistisk samfund, hvor folks behov og ønsker er vidt forskellige, og derfor bliver det attraktivt i højere grad at tilrettelægge og råde over sin tid selv. Måske kunne det også betyde, at der skete en regulering af de mange midlertidige projektansættelser, som findes i dag, hvis alle erhvervsaktive får tilbudt den fleksibilitet, som Københavns Kommune lægger op til. Det ville kræve, at arbejdstid og arbejdsforhold blev reguleret for ’skæve’ ansættelser.«
Vil vi se andre kommuner følge trop?
»Det tror jeg, for muligheden for en fleksibel arbejdstid vil blive et konkurrenceparameter i forsøget på at tiltrække arbejdskraft. Mange fra den yngre generation vil have lyst til at arbejde på den her måde, og jeg tror, at modellen vil kunne rekruttere og fastholde en ny type medarbejder. Eksempelvis dem, som har svært ved at tilpasse sig 9-16-modellen.«