»Folk har allerede sat lighedstegn mellem terror og islam«

15 danskere med muslimsk baggrund opfordrer i en kronik i Berlingske deres trosfæller til at tage klar afstand til terror. Islam skal fravristes terroristerne, lyder det fra en af kronikørerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Muslimer skal ikke pr. automatik tage afstand fra terror, for så sætter man bare lighedstegn mellem terror og islam.

Sådan lyder kritikken fra blandt andre Dansk Islamisk Center, efter 15 danskere med muslimsk baggrund i en kronik i Berlingske tirsdag opfordrer danske muslimer til at tage afstand fra terror.

En af kronikørerne er viceborgmester Serdal Benli (SF) fra Gladsaxe. Han erkender, at der med kronikken er en fare for, at islam kobles sammen med terror.

»Den fare er der, men man må jo også kalde en spade for en spade. Der bliver begået terror i islams navn, og der er rigtig mange, der allerede har ligestillet terror med islam, så derfor er det vigtigt at tage til genmæle og vise, at det store flertal tager afstand,« siger Serdal Benli til Berlingske Nyhedsbureau.

Som reaktion på kronikken udtaler Fatih Alev, der er leder af Dansk Islamisk Center, til Berlingske, at der netop opstår lighedstegn mellem terror og muslimer, hvis muslimer tager afstand, »hver gang voldspsykopater går amok«.

Men den kamp er allerede delvist tabt, lyder det fra Serdal Benli, der selv er ateist, men har rødder i Mellemøsten og islam.

»De opfattelser er allerede derude, og derfor er det vigtigt, at vi som det store flertal råber op og får brudt den opfattelse ned. Forandring skal komme indefra. Islam er nødt til at reformere sig selv,« siger han.

Kronikørerne tæller udover SF-viceborgmesteren også politikere fra Socialdemokraterne, Venstre, de Konservative samt meningsdannere og kendte ansigter som Naser Khader.

Når de 15 danskere med én røst opfordrer danske muslimer til at fravriste terroristerne islam, er det også for at påpege, at det muslimske samfund i Danmark har et ansvar for at udstikke en anden vej for de yngre generationer, uddyber Serdal Benli:

»Det er et råb til det muslimske samfund om at tage til genmæle og give et alternativ til de mange unge, der måske er fristet af radikaliseringen og ekstremismen.«