Følelsen af ensomhed rammer oftest i selskab med andre

Danskerne føler sig oftest ensomme, når de er sammen med nye mennesker, viser ny undersøgelse.

Hver sjette føler sig ofte eller meget ofte ensomme til arrangementer med mennesker, de ikke kender (arkivfoto). Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Følelsen af at være ensom rammer oftest, når vi sidder i selskab med mennesker, som vi ikke kender.

Således svarer hver sjette i en ny undersøgelse, at de ofte eller meget ofte føler sig ensomme til arrangementer, hvor de ikke kender andre.

Det er analysefirmaet Wilke, som har lavet undersøgelsen for Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Kommunikationschef i Mary Fonden Heidi Krumhardt Mortensen er overrasket over, at ensomheden rammer i selskab med andre.

»Det er tankevækkende, for det er der, vi kan gøre noget ved at få øje på dem, der står alene,« siger hun.

Undersøgelsen kommer i forbindelse med, at kampagnen »Danmark spiser sammen« afholdes i denne uge. Her sættes fokus på, hvordan man kan mødes omkring måltidet.

Imens 17 procent ofte føler sig alene i selskab med nye mennesker, er det kun ti procent, som føler sig ensomme, når de er alene derhjemme.

Især når kulden og mørket tager over om vinteren, føler danskerne sig alene. Undersøgelsen viser desuden, at flere finder nytåret mere ensomt end julen.

»Det gav anledning til en række samtaler hos os, at nytår for de fleste aldersgrupper oftere er forbundet med ensomhed end jul. Det er svært at udlede noget af det.«

»Men det kan være en tese, at de fleste har en familie at holde jul med, mens nytår er noget, man holder med venner. Man sidder måske oftere alene den aften,« siger Heidi Krumhardt Mortensen.

Undersøgelsen antyder også, at danskerne i 30'erne oftere føler sig ensomme end andre aldersgrupper. Det er dog en lille gruppe i undersøgelsen.

Derfor bør det bekræftes af større undersøgelser, før man kan sige noget endegyldigt om aldersgruppen.

»Det giver os lyst til at undersøge det yderligere,« siger kommunikationschefen.