Fokus på æresdrab hjælper

Politiet har fået 154 indberetninger om æresrelaterede forbrydelser siden august. Men ikke alle sager handler om vold.

»Spændvidden strækker sig fra drabsforsøg til hændelser, hvor vi har handlet proaktivt, det vil sige, at politiet har haft en præventiv samtale med familien,« forklarer chefen for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), Kim Kliver, der overfor URBAN understreger vigtigheden af det præventive arbejde.

»De fleste sager handler som minimum om trusler, men for os er det præventive lige så vigtigt som at opklare allerede begåede forbrydelser. Det er vigtigt, at vi kan reagere så tidligt som muligt, og at vi kan se, at nogle af indvandrerpigerne har opdaget, at politiet har fået dette fokus,« siger Kim Kliver.

Integrationskonsulent i Københavns Kommune, Manu Sareen, siger, at han i sit arbejde oplever et stigende antal sager.

»Æresrelateret vold er i stigning i Danmark. Men det kan være udtryk for, at der er kommet større tillid til de sociale myndigheder, og hvis det er tilfældet, er det jo godt. Det kan også være udtryk for, at pigerne gør mere oprør, og at voldsmændene bliver straffet for det.«

I følge Rigspolitiet er problemet med æresrelateret vold ikke voksende, der er bare blevet kastet lys på området.

»Vi tror ikke, det er et stigende problem. Vi er ved at eliminere nogle mørketal, og flere tør søge hjælp. Nogle af pigerne kan se, at der er kommet en farbar vej,« siger Kim Kliver til URBAN og fortæller, at politiet nu oplever piger, der går til politiet, før de fortæller deres forældre om den mand, de har forelsket sig i.

»De vil have politiet ind over fra starten, og det er jo en tillidserklæring. Jo tidligere vi kommer ind i sagen, jo bedre. Det er rigtigt godt, at vi nu ikke skal sidde og vente på, at der sker en forbrydelse, før vi griber ind.«

Rigspolitiet har registreret sager om æresrelaterede forbrydelser siden august 2006, og man har udarbejdet en manual for, hvordan politibetjentene skal agere i denne type sager for at sikre en ensartethed i hele landet.

»Vi kan jo altid beskytte en pige mod hendes familie, men det har nogle store omkostninger for pigen. Derfor er det vigtigt, at vi kan handle præventivt,« siger Kim Kliver.

Den præventive indsats er en konsekvens af omstændighederne ved drabet på Ghazala Khan. Inden hun blev dræbt af sin bror i september 2005, havde hun forgæves forsøgt at få hjælp hos politiet.

»Ghazala-sagen var sørgelig, fordi den viste, at politi og myndigheder ikke vidste, hvad de skulle stille op i disse sager. I dag ved betjentene, hvordan de skal håndtere sagerne, og det er totalt fedt,« siger Manu Sareen til URBAN.

Kilde: Urban