Foghs kræftløfte koster milliarder

Politikere i regionerne og Folketinget sætter nu beløb på, hvad statsministerens løfte om at behandle kræft akut vil koste. Langt over én mia. kr. om året.

Foto: Lars Helsinghof/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Langt over én mia. kr. om året.

Så meget kommer det til at koste at sikre danske kræftpatienter langt hurtigere behandling, end de får i dag. Det er vurderingen i regionerne og i regeringspartierne, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) forleden lovede, at kræft fremover skal betragtes som en akut sygdom og udløse en omgående indsats.

Hidtil har der cirkuleret et beløb på 300 mio. kr., som angiveligt skulle være prisen for at intensivere indsatsen på kræftområdet. Men i et brev, som netop er sendt til sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), afviser Danske Regioner, at det vil være nok.

»Det kommer til at koste fire-fem gange mere. At diskutere alt under én mia. vil være at betragte som en spareøvelse,« siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Pengene skal bl.a. bruges til overarbejdsbetaling til læger og sygeplejersker og til at købe nyt apparatur såsom mere moderne skannere. Endelig skal flere patienter med mindre alvorlige sygdomme behandles på private sygehuse, så der frigøres kapacitet på de offentlige sygehuse til mere kræftbehandling.

Beløbet på de 300 mio. kr. har været nævnt af såvel regeringens støtteparti Dansk Folkeparti som sundhedsministeren, der »ikke fandt det afskrækkende«. Men Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, tilkendegiver nu, at prisen for et permanent løft sandsynligvis bliver betydeligt højere.

»Om det så koster 300 mio., 500 mio. eller for den sags skyld én mia. kr., så skal den opgave løses. Jeg er enig i, at 300 mio. kr. næppe forslår, og jeg vil heller ikke have noget problem med at bede finansminister Thor Pedersen (V) om et stort beløb til det her formål,« siger Birgitte Josefsen.