Foghs flertal er væk - igen

Regeringens flertal er atter forsvundet, viser en Gallup-måling. Socialdemokraternes bedste resultat i Helle Thorning-Schmidts tid som formand, mens de Radikale bare fortsætter ned.

Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Vælgerne støtter ikke længere i samme grad statsminister Anders Fogh Rasmussens regering. Ifølge en Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende, har regeringen og dets støtteparti, Dansk Folkeparti, således ikke længere flertal - men der er dog ikke stor forskel på blokkene.

Hvis der var valg i dag, ville 48,7 procent af vælgerne stemme på regeringsblokken, mens 49,5 procent derimod peger på oppositionen. Det er anden gang, at regeringen står til at tabe magten hos Gallup, idet en tilsvarende måling i slutningen af november i fjor gav nogenlunde samme resultat.

Socialdemokraterne fortsætter til gengæld op. Hele 29,9 procent af stemmerne går til Socialdemokraterne. Partiet er i den seneste tid gået stille og roligt frem - og står nu bedre, end partiet har gjort i hele Helle Thorning-Schmidts tid som partileder. Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, ser da også de nye tal som et udtryk for, at partiet for alvor har fået fat i vælgerne igen.

»Vi ligger stabilt, for det afgørende ryk op tog vi tidligere, da regeringen tabte det politiske slagsmål om velfærden,« lyder det fra Henrik Sass Larsen.

»Regeringen må være bekymret, for deres strategi med hårde personangreb på Helle Thorning-Schmidt har ikke haft effekt,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører.

For de Radikale er der ikke meget at glæde sig over, for her går det stadig støt ned ad bakke. De Radikale står kun til at få 8,3 pct. af stemmerne mod valgresultatet på 9,2 procent - og altså langt under storhedstiden tilbage i april, da partiet efter Muhammed-krisen scorede hele 12,9 procent i vælgeropbakning i Gallups måling.

»Men det er svært at lægge ansigtet i meget alvorlige folder. Problemet er, at der er andre målinger, hvor vi går frem. Det er svært at tolke på forskellige målinger og sige noget solidt, når vi går frem det ene sted og tilbage det andet,« siger den radikale næstformand, Margrethe Vestager.

»Hvis vi laver et gennemsnit, så er vi i et leje, der ligner vores valgresultat. Men vores ambitioner er større, fordi vi har en politik, der burde vække genklang hos mange flere vælgere.«

Venstre har god tid
Hos Venstre vælger politisk ordfører Troels Lund Poulsen at glæde sig over, at der er længe til valget - umiddelbart er det nemlig svært at være tilfreds med 26,4 procent i vælgeropbakning og samtidig se Socialdemokraterne som suverænt største parti.

»I politik bliver man belønnet for det lange seje træk. Der er i øjeblikket dødt løb mellem de to blokke. Jeg ser fortrøstningsfuldt på fremtiden, for vi er midt i en valgperiode. Valget bliver først afgjort, når vi kommer frem til valgdagen,« siger Troels Lund Poulsen.

Andre på regeringsfløjen er til gengæld mere bekymrede. Hos Konservativ Ungdom for eksempel forudser man ligefrem, at Anders Fogh Rasmussen taber det næste valg.

»Fogh har tabt velfærdsdebatten til Helle Thorning-Schmidt, og han har ingen troværdighed tilbage. Hvis han bliver ved med at køre på velfærden, så taber han valget,« siger Kasper Hülsen, landsformand i Konservativ Ungdom, hvor man anbefaler skattelettelser for at lokke vælgerne tilbage.