Fogh vurderer situationen meget nøje

Thomas Larsen: I forhold til et lynvalg står statsminister Anders Fogh Rasmussen i en svær udgangsposition. Fogh lytter lige nu til reaktionerne ovenpå kvalitetsreformen, inden han træffer sin beslutning om, hvornår der skal udskrives valg.

Bendt Bendtsen og Anders Fogh Rasmussen i højt humør under fremlæggelsen af regeringens kvalitetsplan. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

De politiske kommentorer har haft travlt de seneste dage. Vil Fogh udskrive valg nu eller senere? Slipsene var klar, og mikrofonerne tændt.

Men der blev ikke udskrevet valg i forbindelse med fremlæggelsen af kvalitetsreformen tirsdag. Det kan dog stadig nå at komme én af de kommende dage eller i løbet af de kommende uger, vurderer Berlingske Tidendes politiske kommentator, Thomas Larsen. Dog med et men.

- Anders Fogh Rasmussen står i forhold til et lynvalg i en svær udgangsposition. Han skal overbevise danskerne om, at det pludselig er en god idé med skattelettelser trods det faktum, at han faktisk har udskudt snakken om det i lang tid, siger Thomas Larsen.

Han vurderer, at Socialdemokraterne lige p.t. har nemmere ved at forklare vælgerne, at de går ind for velfærd. For Fogh og co. er det sværere at forklare vælgerne, hvorfor skattelettelserne ikke hæmmer velfærden.

Samtidig vil det være svært for statsministeren at gå i valgkamp på kollissionskurs med Dansk Folkeparti, som ikke vil støtte kvalitetsreformen i sin nuværende form.

- Dansk Folkeparti har været afgørende for regeringen siden 2001. De har i flere situationer holdt hånden over regeringen, siger Thomas Larsen, som mener, at Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, bliver en mægtig kraft i en kommende valgkamp.

- Der er ingen tvivl om, at Fogh vurdere situationen meget nøje. Han vil se hvordan reformen bliver modtaget hos såvel befolkningen og i medierne, siger Thomas Larsen.

- Først når han har reaktionerne beslutter han, om der skal udskrives lynvalg, eller om han skal vente til, at kvalitetsreformen er på plads og han kan sige: Færdigt arbejde, vurderer Berlingske Tidendes politiske kommentator.