Fogh: Værdikampen er langtfra slut

Ifølge Anders Fogh har hans værdikamp fejret mange sejre, men i et stort interview erklærer han også, at den langtfra er slut. Kampen bunder bl.a. i et opgør med akademikerbørnene i hans skoletid.

»Jeg er jo selv vokset op i den kamp,« siger Anders Fogh Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Anders Fogh Rasmussen vil fortsætte sin borgerlige værdi- og kulturkamp med fuld styrke, og nu fortæller statsministeren i et stort interview med Berlingske Tidende, at hans kamp ikke blot er politisk, men også personlig. Kulturkampen er tillige en bondedrengs kamp mod akademiseringen af Danmark. Mod de veltalende og privilegeredes nedtromlen af de mere ydmyge og ordknappe.

»Jeg er jo selv vokset op i den kamp,« siger Anders Fogh Rasmussen: »Jeg kom ude fra en landsbyskole og dukkede så op på Viborg Katedralskole til alle Viborg-embedsmændenes børn. Privilegerede børn, der havde fået det hele foræret så at sige. Inklusive muligheden for at prøve at imponere omgivelserne med alle deres fine fremmedord. De kunne det hele. Mens jeg følte, jeg skulle slide og slæbe for det. Men jeg var taknemmelig for, at når eksamensdagen kom, så blev jeg testet på, hvad jeg kunne. Derfor har det for mig stået som en kamp, det her om gruppeeksamen. En kamp for retten til at blive bedømt på det, man selv er og kan.«

Statsministeren mener, at regeringen allerede har vundet mange slag i den borgerlige værdi- og kulturkamp, han selv proklamerede efter sin tiltræden. Den har, ifølge ham, udgjort »et gennembrud« for nationen. Først og fremmest med en ny, stram udlændingepolitik, et opgør med værdirelativisme i kulturlivet, aktivistisk udenrigspolitik samt indførelsen af skattestop.

Men politik i sig selv er også forandret, mener Anders Fogh Rasmussen. Der findes ikke længere nogen venstre- eller højrefløj, hævder han. Beskyldningerne om, at Fogh ikke er liberal, men blot en ny slags socialdemokrat, preller derfor af på statsministeren. En markant forandring i Venstre-formandens regeringsperiode er opløsningen af »denne her højre/venstre-dannelse i dansk politik«, siger han og kalder sin politik et opgør med en gammeldags opfattelse af, om man er højre- eller venstreorienteret.

Anders Fogh Rasmussen mener dog ikke, at hans værdikamp er vundet: »I de syv år er det gået den rigtige vej. Men jeg nærer ingen illusioner om, at det så hermed er slut. Tværtimod. Der er jo også opgaver for kommende generationer af borgerlige, liberale politikere.«