Fogh tabte værdidebatten om eksperterne

Forskere fylder langt mere i den offentlige debat i dag end i 2002, hvor daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen ellers advarede mod smagsdommere i sin kontroversielle nytårstale.

Foto: LAURENT DUBRULE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danske forskere udtaler sig til medierne. Og de gør det i langt højere grad end i 2002, hvor daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i sin første nytårstale advarede mod smagsdommere og »et ekspert­tyranni, som risikerer at undertrykke den frie folkelige debat«.

Det skriver Magisterbladet på baggrund af en opgørelse fra Infomedia, der viser, at antallet af udtalelser fra forskere i de syv største aviser i henholdsvis oktober 2000 og oktober 2014 er tredoblet til 407.

Det er kun positivt, mener formanden for Dansk Magisterforening, Ingrid Stage:

»Vi har brug for, at forskerne deler deres viden med dem, der skal tage beslutninger, nemlig folket og folkets repræsentanter. Det betyder ikke, at forskerne skal bestemme, hvad der skal ske, men de skal fortælle os, hvad de ser,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Ingrid Stage vurderer, at årsagen til, at forskerne i stigende grad deltager i den offentlige debat, er, at der generelt er kommet et større fokus på, hvad vi får ud af forskningen, hvad der foregår på universiteterne og i hvilken retning, vores samfund skal udvikle sig.

Også uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) bakker op om mediernes brug af eksperter.

»Det er vigtigt for os alle sammen, at samfundsdebatten bliver så kvalificeret som muligt. Der spiller forskere og forskning en kæmpe rolle. Deres viden skal ud til så mange som muligt,« siger ministeren til Magisterbladet.

Bladet har foretaget en rundspørge, som 460 forskere og eksperter fra landets universiteter har svaret på. Den viser, at 94 procent af forskerne mener, at de skal deltage i den offentlige debat, mens 62 procent ligefrem mener, at forskerne har pligt til at deltage i samfundsdebatten. Samtidig er 87 procent uenige i Foghs budskab i talen fra 2002.

Nok førte Anders Fogh Rasmussens udmelding til en markant værdidebat, men forskerne valgte ikke at spille med på Foghs præmis. Det påpeger professor og medieforsker på Roskilde Universitet Mark Ørsten over for Magisterbladet.

»Ikke særlig mange lod sig skræmme af det, Fogh sagde dengang. Det er bestemt ikke lykkedes at holde forskerne og smagsdommerne ude af den offentlige debat. På det område tabte Fogh værdidebatten,« siger han.