Fogh siger farvel til Bush

I morgen tager præsident Bush imod Anders Fogh Rasmussen og frue på sin ranch i Texas. Til deres ottende og formentlig sidste officielle møde. Et nært parløb gennem næsten syv år med Irak-krigen i centrum lakker mod enden. For Fogh og Bush. Men og

Otte besøg er det blevet til for de to statsledere. Ud over Anders Fogh Rasmussens besøg i Det Hvide Hus, Camp David og nu Bushs private ranch, har Bush fejret sin fødselsdag i Danmark i 2005. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nanna Kreutzmann

WASHINGTON: Da den danske udenrigsminister, Per Stig Møller, for nogle måneder siden var på besøg i USA, indtraf en hændelse, der kom bag på folk i delegationen, han bragte med sig.

Under et møde i Kongressen med den demokratiske senator Hillary Clinton, der dengang lignede en kommende præsident, takkede hun pludselig og uden opfordring Danmark for dets bidrag til Irak-krigen.

For danske diplomater var det sød musik i ørerne. Det var et lille, men vigtigt forvarsel om, at Danmarks nære forhold til USA har en god chance for at fortsætte efter indsættelsen af den næste præsident. Også selv om det skulle blive en demokrat, og selv om den næste præsident skulle se helt anderledes på Irak-krigen end sin forgænger, George W. Bush.

At det ikke er noget, man blot kan tage for givet, får vi i de kommende dage en påmindelse om, når Bush er vært for en nær allieret fra Irak-krigen, Anders Fogh Rasmussen.

Eksklusivt privatbesøg
Det er deres ottende officielle møde og syvende gang, den danske statsminister er i USA. I fjor blev han inviteret til præsidentens feriested i Camp David. I morgen går turen til ranchen i Crawford, Texas, hvor statsministeren og hustru Anne-Mette Rasmussen vil lande i helikopter og blive samlet op personligt af den amerikanske præsident og dennes hustru Laura Bush og bragt til gæstebygningen i en åben pick-up.

I morgen aften står programmet på middag og tidlig godnat. Bush er kendt for at gå i seng allerede ved 21-tiden. Lørdag vil han tage Anders Fogh Rasmussen med ud på en cykeltur på sin godt seks kvadratkilometer store og støvede jord, inden de sætter sig sammen til en afsluttende, politisk samtale.

Invitationen er den måske hidtil største anerkendelse af de tætte forbindelser mellem USA og Danmark, vi har været vidne til – og især mellem Bush og Fogh. Derfor siger det næsten sig selv, at der blandt diplomater har været tænkt den tanke, om besøget også vil markere begyndelsen på enden af en periode, hvor de har nydt godt af en sjælden adgang til magtens inderste cirkler i Washington. Vil det være sket med det, når præsident Bush takker af om mindre end elleve måneder? Kan man overhovedet forestille sig et besøg næste år mellem Fogh og en præsident Barack Obama, der var imod invasionen af Irak fra begyndelsen og har kaldt grundlaget for krigen »dumt«?

Ja, lyder det optimistisk efter den lille overraskelse på mødet mellem Clinton og Møller. Ifølge de seneste tendenser ser det godt nok ikke ud til, at hun bliver Demokraternes præsidentkandidat. Men det er opfattelsen, at også en Obama og folkene omkring ham efter alt at dømme betragter den danske deltagelse i Irak-krigen som en støtte til USA og ikke som en isoleret støtte til Bush og Republikanerne.

Af samme grund er statsministerens besøg i de kommende dag ikke kun en anledning til at hilse pænt farvel med Bush – med fortiden, om man vil. Det er i høj grad også en forberedelse på det nye USA, der møder verden i januar 2009 – på fremtiden.

Handel, militær og klima
Anders Fogh Rasmussen er allerede i dag i Washington, hvor han skal holde en tale i det amerikanske handelskammer.

Derefter er der møde med formanden for Kongressen, demokraten Nancy Pelosi. De vil bl.a. tale om NATOs og USAs roller i Afghanistan samt om internationale handelsaftaler.

Under valgkampen har Demokraterne lagt op til en mere protektionistisk kurs, og fra dansk side ses det som en central opgave at sikre sig god adgang til det amerikanske marked.

Et tredje tema bliver klimatopmødet i København i 2009. Danskerne håber at kunne få vedtaget en afløser for Kyoto-protokollen, men selv med en ny demokratisk administration vil der formentlig ikke være tid nok til at få USA med ombord.

Senere er der middag på den danske ambassade med repræsentanter for både Bush-administrationen og for de tre favoritter til præsidentposten, Clinton, Obama samt republikaneren John McCain.