Fogh: S-politik er totalt uklar

Det er en smædekampagne, når Fogh beskylder S for at være uden politisk projekt, mener Helle Thorning-Schmidt. Fogh mener, at en debat ville være unfair - over for Thorning, altså.

Det var lige før, man kunne høre ham sige sit mantra: »Der er ikke noget at komme efter.«

Det var i alle tilfælde det klare budskab, men denne gang handlede det ikke om kritik af statsminister Anders Fogh Rasmussens egen regering. Det handlede derimod om den politiske hovedmodstander, Socialdemokraterne, som efter statsministerens opfattelse slet ikke har noget politisk projekt. Og det er grunden til, at han gentagne gange har afvist at møde S-formanden i direkte debat.

»Helle Thorning-Schmidt og jeg mødtes til en debat på Venstres sommertræf i 2005. En udmærket debat, men vi har ikke siden set et samlet politisk projekt fra Socialdemokraterne. Jeg synes ikke, at det giver megen mening at have en debat på et så uklart grundlag. Der er ikke noget at debattere, når det er totalt uklart, hvad Socialdemokraterne står for,« sagde Anders Fogh Rasmussen i går på sit ugentlige pressemøde i Statsministeriets spejlsal.

Dermed kastede han sig for fuld kraft ind i det frontalangreb på Socialdemokraterne, som to af hans ministre startede forleden ved at beskylde Helle Thorning-Schmidt for ikke at turde deltage i debatterne i Folketingssalen.

»Vi savner stadigvæk at få præsenteret, hvad der egentlig er Socialdemokraternes politik. Senest hørte vi, at den udenrigspolitiske ordfører, Mogens Lykketoft, præsenterede en indenrigspolitisk plan om, at nu skulle der ordentlig kul på med hensyn til at bruge offentlige midler. Det offentlige forbrug skulle vokse med mere end det dobbelte af, hvad S selv lagde frem i sin 2010 plan. Undervejs har der været andre bud fra Socialdemokraternes side. Det sejler fuldstændig,« sagde statsministeren.

Helle Thorning-Schmidt mener, at Anders Fogh Rasmussen forsøger at snakke udenom, fordi han ikke vil diskutere politik.

»Det er en skræmmekampagne, der skal dække over, at der er store forskelle på, hvad regeringen vil, og hvad Socialdemokraterne vil. Jeg vil gerne mødes med ham og diskutere velfærd, hvor vi synes, de har fejlet. Der er stigende ulighed, som de ikke gør noget ved. De har en forfejlet politik i Irak, og så har de valgt at bruge råderummet på skattelettelser i stedet for velfærd,« siger Helle Thorning-Schmidt.

At udenrigsordfører Mogens Lykketoft har udtalt sig om behovet for øget offentlig vækst er helt naturligt, understreger S-formanden, der erindrer om, at den tidligere mangeårige finansminister sidste år var en helt central figur for S i velfærdsforhandlingerne.

»Jeg synes, at statsministeren skulle komme ned fra den høje hest og snakke politik med os andre. Men problemet er, at han ikke vil komme ud og diskutere politik i det åbne landskab foran vælgerne. Det synes jeg, man skal. Han kan bare vælge tid og sted, så kommer jeg og snakker politik med ham,« siger en kampklar Helle Thorning-Schmidt.

Men skulle man tro Fogh tidligere på dagen, så er det nærmest for at skåne S-formanden, at han har valgt ikke at møde op til debat.

»Det kunne da bestemt være meget fristende, men jeg synes på den anden side, at hvis der skal være fair play, så skal der også være to klare alternativer over for hinanden,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Og så gik han videre til næste spørgsmål fra salen.