Fogh mister sin rådgiver

Jagtsæsonen er gået ind på de centrale medarbejdere i både EU og NATO. Svensk storbank hyrer Anders Fogh Rasmussens særlige rådgiver, Jonas Torp, der får base i Luxembourg.

Foto: Scanpix og Erik Luntang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Anders Fogh Rasmussen kommer til at passe de to sidste måneder i jobbet som NATO's generalsekretær uden sin personlige rådgiver og spindoktor, Jonas Torp. Efter tre år og tre måneders parløb med Anders Fogh Rasmussen i Bruxelles skifter Torp 1. august jobbet i forsvarsalliancen ud med et job som kommunikationschef for Nordea International i Luxembourg og med ansvar for operationer også i Singapore og Zurich.

I september afvikler NATO det sidste topmøde under Anders Fogh Rasmussens ledelse, men der er ingen planer om at besætte Torps NATO-stilling de sidste to måneder af Foghs embedsperiode.

»Først om fremmest ønsker jeg Jonas tillykke, og siger tak for en flot indsats de forgangne godt tre år. Det havde været praktisk, hvis han var blevet til topmødet, men med ansvar for det strategiske, er meget af opgaven løst, og kollegerne kan fint køre i mål i min sidste tid som generalsekretær,« skriver Anders Fogh Rasmussen i en kommentar.

Torps jobskifte er endnu et tegn på, at de internationale organisationer i Bruxelles er ramt af "hunting-season," som man kalder perioden op til store chefrokader. I de kommende måneder er det ikke kun i NATO, hvor nordmanden Jens Stoltenberg overtager Foghs job og har egne rådgivere med sig. I EU-institutionerne bliver det skiftedage i efteråret, når sommerens rokade-arbejde er overstået mellem stats- og regeringscheferne. Således har også EU's danske klimakommissær Connie Hedegaard allerede oplevet mandefald i egne rækker med centrale medarbejdere, der har valgt nye udfordringer inden de blev arbejdsløse.

42-årige Jonas Torp kom til NATO i foråret 2011 fra en stilling som underdirektør og kundetilfredshedschef i Danske Bank. I NATO afløste han Michael Ulveman, Foghs særlige rådgiver gennem en årrække både i NATO og som statsminister.

I Luxembourg kommer Jonas Torp til at arbejde under den nye administrerende direktør i Nordea International, Thorben Sander. Og hvor han inden afsættet til NATO havde ansvaret for bl.a. privatkunders tilfredshed med Danske Bank, er det nu kommunikationen med velhaverkunder og virksomhedskunder, der er i sigtekornet.

At havne i bankverdenen igen er lidt som at komme hjem for Jonas Torp:

»Det er en fantastisk chance for mig at vende tilbage til Finanssektoren, som jeg brænder for. Jeg glæder jeg mig til at vende tilbage til den finansielle sektor, og samtidig giver det mig mulighed for at fortsætte med at arbejde internationalt,« siger han.

Inden entreen til bankverdenen arbejdede han som journalist på Dagbladet Børsen, blandt andet var han avisens korrespondent i Bruxelles, og han har også en fortid på Ritzau og Økonomisk Ugebrev.

Jonas Torp startede i NATO i begyndelsen af forsvarsalliancens operation i Libyen. Samtidig ændredes missionen i Afghanistan sig markant. Senest har krisen i Ukraine givet NATO en fed streg under alliancens berettigelse og det har revitaliseret NATO's rolle som garant for Europas sikkerhed. Jonas Torp har arbejdet med NATO's strategiske kommunikation, og der er ifølge spindoktoren "fart på," når man arbejder for Anders Fogh Rasmussen.

»Jeg tror, de fleste anerkender Anders’ professionalisme, og det har været udfordrende og lærerigt at være en del af hans team. En krævende opgave, men på sin vis også til at håndtere, fordi man aldrig er i tvivl om, hvad han vil opnå. Faktisk gør han en dyd ud af at skrive det ned, og så kan man jo løbende gøre status på, om der leveres. Det passer mig faktisk glimrende – så er der styr på tingene,« siger Jonas Torp.