»Fogh har udstedt en garanti, som kun Vorherre kan indfri«

Regeringen har indbygget en elastik i løftet om højst 15 minutters ventetid på en ambulance, og derfor er det svært at bedømme omfanget af det, siger regionernes formand. Falck vil gerne yde bedre service, hvis pengene er der.

Hverken regionerne, Falck eller redderne tror på, at regeringens ambulancegaranti kan holde. Arkivfoto: Mogens Flindt Fold sammen
Læs mere

Det bliver dyrt, rigtig dyrt, hvis ingen skal vente længere end et kvarter på en ambulance.

Det er regionerne, Falck og redderne enige om, selv om ingen af dem er i stand til at sætte beløb på regeringens løfte om en maksimumgrænse for, hvor længe man skal vente, fra man har trykket 112, til ambulancen holder ved gadedøren.

»I løftet skriver regeringen, at de 15 minutter skal gælde »under normale omstændigheder«, og prisen afhænger fuldstændig af, hvad det dækker over,« siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

»Er det eksempelvis kun naturkatastrofer, der berettiger en længere ventetid eller er det, når den faste ambulance er optaget, og man skal vente på en fra den næstnærmeste Falck-station? Den slags situationer er der nemlig rigtig mange af i dag.«

»Og hvad nu med den familie, der står med stopuret i hånden, når ambulancen er forsinket skal den så have erstatning?« siger Bent Hansen.

Den nye 15-minutters-græn­­se er en helt ny måde at opgøre ventetiden på. I øjeblikket er princippet i regionernes individuelle aftaler med Falck, at ventetiden på en vis andel af kørslerne, eksempelvis 90 procent, skal være udført inden for ti minutter, og det giver plads til store afvigelser.

I Region Nordjylland, hvor den gennemsnitlige ventetid på en ambulance er 9,2 minutter, måtte hver tiende patient eksempelvis vente mere end et kvarter, fortæller Falcks regionsdirektør i Nordjylland, Claus Aagaard.

»Og i den gamle Aalestrup Kommune måtte 40 procent vente mere end et kvarter. Vi har nogle sorte huller, så en 15-minutters grænse ville kræve væsentligt flere ressourcer, ligesom den ville tage nogen tid at gennemføre. Men vi vil selvfølgelig gerne, hvis pengene er der,« siger han.

Tvivler på løftet
På Sjælland er grænsen på 15 minutters ventetid nærmest allerede opfyldt, men selv dér tvivler formanden for Reddernes Landsklub, Palle Thirstrup, på, at den kan gøres 100 procent sikker.

»Jeg tror, at Fogh har udstedt en garanti, som kun Vorherre kan indfri,« siger Palle Thirstrup.

»Hvis du får ondt i blindtarmen på Sjællands Odde, og ambulancen fra Nykøbing Sjælland er på vej til Slagelse med et bækkenbrud så skal du have en ambulance fra Holbæk, og så kan det godt vare tre kvarter, før den er der. Spørgsmålet er så, hvor mange ekstra ambulancer du skal have holdende,« siger Palle Thirstrup.

Derudover gør han opmærksom på, at der ikke umiddelbart kan skaffes flere ambulancefolk, idet ledigheden er på nul, ligesom der allerede nu mangler 100-200 reddere med den såkaldte niveau-2-kompetence, der betyder, at de kan sidde hos patienten og behandle ham.