Fogh garanterer akut kræftbehandling

Det skal være slut med kræftpatienter, der venter og venter på en scanning. De skal behandles akut, garanterer statsministeren, som også lover en helt ny handlingsplan for kræftramte.

Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Hjemvendt fra ferie forsøger Anders Fogh Rasmussen (V) at lukke en af sommerens mildt sagt uheldige historier for VK: de lange ventetider på kræftbehandling. Regeringen vil arbejde med en ny handlingsplan, der skal betyde, at kræft fremover behandles akut, siger han i et interview med Berlingske Tidende.

»Det er et meget stort problem. Man kan sætte sig ind i, hvad det psykisk betyder at få konstateret en risiko for kræft. Så går det ikke, at der er ventetid på undersøgelsen. I værste fald kan en forsinket behandling koste liv. Derfor er vi nødt til at fastslå, at når det gælder kræft, skal behandling igangsættes straks. Akut handling og klar besked,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Hen over sommeren var det først Socialdemokraternes Jens Peter Vernersen, der krævede akut behandling og derefter Dansk Folkeparti.

Vernersen beskriver Foghs melding »som en af de største dage i mit politiske liv.«

»Det er på tide, at han banker sin sundhedsordfører på plads. Sikken slendrian. Mindst 400 mennesker om året er ikke blevet behandlet i tide. Én om dagen er død på venteliste ifølge Kræftens Bekæmpelse. Det er jeg sikker på står til troende,« siger han.

Fogh afviser, at det er gået for langsomt for VK. Der er 70.000 flere strålebehandlinger siden 2001 og 100.000 flere behandlinger om året, påpeger han, men vil dog ikke sætte dato på akut-garantien. »Vi taler om kendsgerninger som mangel på læger. Det ordner man jo ikke bare med et fingerknips,« siger Fogh.

Kræftens Bekæmpelse er tilfredse, men også utålmodige:

»Det er overordentligt tilfredsstillende, men vi vil nøje følge, om det så også bliver fulgt. Den typiske patient venter 55 dage, og det er et alvorligt problem,« siger formand Frede Olesen.