Fogh affejer S-udspil om velfærd

Statsministeren indrømmer gerne, at han lytter med interesse til Helle Thorning-Schmidts (S) tanker om fremtidens velfærd. Men når S vil bestemme det hele fra Christiansborg, taler de dog for døve øren.

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) giver Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt, et skulderklap med den ene hånd, slår han ud med den anden:

»Vi lytter med interesse til alle forslag,« lagde statsministeren ud med at sige, da han i går afholdt sit ugentlige pressemøde: »Og vi er da meget glade for at konstatere, at Socialdemokraterne tilsyneladende accepterer vores forslag om, at man skal kunne belønne grupper af medarbejdere, der gør en ekstra indsats.«

Men da det kom til en anden del af Socialdemokraternes nye velfærdsudspil - især et forslag om at give danskerne en række kvalitetsrettigheder i forhold til den offentlige service - stod Fogh af.

»Hvis man sidder i Folketinget og vedtager centralt fastsatte standarder, så bliver det meget centralistisk, meget bureaukratisk og et meget kontrolagtigt system, der underminerer det kommunale selvstyre,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Tanken om at arbejde med bestemte mål er i sig selv glimrende, påpegede statsministeren. Det skal bare ikke være Socialdemokraterne, der opstiller dem.

»Vi vil gerne gå den anden vej og styrke institutionerne, styrke det kommunale selvstyre og bygge det op omkring kvalitetskrav ude omkring på de enkelte institutioner,« sagde Fogh og påpegede, at han også frygter, at Socialdemokraternes centralistiske tilgang kan indebære en afvikling af det frie valg:

»Lad folk stemme med fødderne,« sagde Fogh:

»Det frie valg betyder jo, at hvis man ikke er tilfreds med det, man får det ene sted, kan man gå et andet sted hen.«