Fogh åbner for undersøgelse af Blekingesagen

- Det kan godt være, at der kommer yderligere undersøgelser, siger statsministeren. I første omgang afventer han dog PET-kommissionens undersøgelse.

Dele af våbenfundet fra Blekingegadebandens lager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) åbner døren på klem for en undersøgelse af Justitsministeriets rolle i forbindelse med Blekingegade-sagen.

Det sker efter, at blandt andre tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) og Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, har efterlyst en forklaring på, om Justitsministeriet bremsede opklaringen af et af Blekingegadebandens bankrøverier samt forhindrede, at banden blev anklaget for terrorisme og støtte til terrororganisationer.

- Det kan godt være, at der kommer yderligere undersøgelser. Men nu vil vi lige vente og se, hvad PET-kommissionen kommer med - og så vurderer vi det på det grundlag. De kommer jo med deres undersøgelse i år, så det er næsten den hurtigste måde, vi kan gøre det på, siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

Statsministeren henviser således til, at PET-kommissionen, der er i gang med at undersøge efterretningstjenestens aktiviteter fra 1945 til 1989, også ser på Justitsministeriets rolle i forbindelse med bankrøveriet i Lyngby i 1983.

Søren Pind har dog også krævet en undersøgelse af, om Justitsministeriet havde en finger med i spillet, da anklageren H.C. Abildtrup senere opgav at tiltale banden for terrorvirksomhed. En sådan undersøgelse af anklageskriftet har PET-kommissionens formand, Leif Aamand, understreget, at kommissionen ikke kommer ind på.

På forhånd gør Søren Pind det klart, at han under alle omstændigheder mindst vil have en undersøgelse af netop sagen om anklageskriftet.

Venstres udenrigsordfører skriver på sin hjemmeside, at der ikke er nogen risiko for, at sagen slutter med, at PET-kommissionen eventuelt konkluderer, at der ikke er noget at komme efter - hvorefter regeringen slår ud med armene og siger, at nu er alle sten vendt.

- Nope - det sker ikke. Jeg er opmærksom på den fare, der ligger i denne procedure. Men jeg har understreget, at vendes tingene ikke, føler jeg mig frit stillet til at agere, som jeg vil. Herunder stemme for evt. oppositionsforslag til afklaring af sagen. Så jeg er sikker på, der kommer en opklaring af disse forhold, skriver Søren Pind.

Sikre mod misbrug
Venstres udenrigsordfører forsvarer samtidig behovet for at bruge tid og penge på en ny undersøgelse af Blekingegade-sagen et kvart århundrede efter, begivenhederne fandt sted.

- Jeg synes, dertil er at føje, at vi i disse år tillægger offentlige myndigheder mere og mere magt set i lyset af angsten for terror. Så meget desto vigtigere bliver det at sikre sig imod, at disse magtmuligheder ikke misbruges af selvsamme institutioner. Derfor må myndigheder vide, at de kan komme til at stå til ansvar for sådant. Ellers breder der sig en råddenskab i systemet. Det kan man ikke gøre op i penge, skriver Søren Pind.
/ritzau/