Fogedretten trækker stikket på Grooveshark

Teleselskabet 3 er blevet påbudt at lukke for adgang til musiktjenesten Grooveshark, som ifølge RettighedsAlliancen er baseret på "fup og svindel".

Det er slut med gratis at lytte med på blandt andre Madonnas hits og album på musiktjenesten Grooveshark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med gratis at lytte til musik gennem Grooveshark.com.

Fogedretten på Frederiksberg pålagde i dag Teleselskabet 3 med øjeblikkeligt varsel at blokere for deres kunders adgang til musiksiden, der altså "i vidt omfang krænker rekviranternes ophavsrettigheder," som Fogedretten skriver i en pressemeddelelse.

RettighedsAlliancen er rekvirant i sagen, som tilfældigvis bliver ført mod teleselskabet 3 i håb om, at øvrige internetudbydere vil følge trop efter Fogedrettens anvisninger. 

"Fup og svindel"

- Det er helt tilfældigt, at det er Teleselskabet 3, vi har kørt sagen mod. Det er vores håb – og erfaring fra andre sager – at de øvrige teleselskaber vil implementere tilsvarende blokering, når det har været igennem en domstol, siger advokatfuldmægtig Maria Fredenslund.

Hun henviser til sagen mod Thepiratebay.org, som RettighedsAlliancen (tidl. Antipiratgruppen) også førte. Dengang gik sagen helt til Højesteret, som altså fandt, at hjemmesiden forbrød sig mod ophavsrettighederne og påbød de danske internetudbydere at blokere for adgang til siden, hvilket gav anledning debat om ytringsfrihed og internetcensur.

På samme vis har Fogedretten lagt vægt på, at musiksitet Grooveshark krænker rekviranternes ophavsret, og har givet RettighedsAlliancen medhold i sagen.

- Grooveshark er et ulovligt site, som er blevet rigtig stort og populært. Men de har en forretningsmodel, som er baseret på fup og svindel. Mange af brugerne tror, at når de bruger Grooveshark, så ryger der betaling tilbage til kunstnerne og producenterne. Så vi synes, det har været vigtigt at lukke for adgangen, for at de lovlige sites har en chance for at komme til, siger Maria Fredenslund.En principiel sag

Teleselskabet 3 er uenige i Fogedrettens afgørelse tidligere i dag, som selskabet kalder en principiel sag. 

- Vi er gået videre med sagen, fordi vi mener, der er nogle principielle ting i den. Vi er et teleselskab, og vi vil ikke være politimand. Men vi vil også gerne sikre, at der ikke bliver lagt censur på ikke-ulovligt materiale, og derfor gik vi videre med den, siger Stinne Green Paulsen, kommunikationschef i Teleselskabet 3.

Selskabet skal ifølge Fogedrettens afgørelse med øjeblikkeligt varsel blokere for adgangen til Grooveshark.com, indtil sagen bliver afgjort i et civilt søgsmål, medmindre teleselskabet opgiver at føre sagen videre.

- Nu har vi fire uger til at se det igennem og overveje det. Som udgangspunkt er vi ikke enige i afgørelsen, det er derfor, vi gik videre med
den. Men om vi stopper den her, kan vi ikke sige noget om endnu. Det
skal juristerne kigge på de næste par uger, siger Stinne Green Paulsen.