Første skridt på vej mod rummet

Et dansk rumeventyr kom søndag et lille skridt videre, da rumentusiaster testede motoren til deres rumraket.

Den første danske rumraket blev testet søndag - dog fast forankret til jorden. Vellykket, siger konstruktøreren Peter Madsen og Kristian von Bengtson. Motoren kalder de HEAT-1X. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Termokanderne var fyldte, campingstolene på plads og flyverdragterne forsvarligt lukkede, da mellem 500 og 700 rum- og raket-entusiaster søndag var mødt op på Refshaleøen for at være med til at skrive et lille stykke danmarkshistorie.

Søndag skulle der nemlig fyres op under et ton brændstof i raketmotoren til den første bemandede danske rumraket, bygget af kunstingeniøren Peter Madsen og rumarkitekten Kristian von Bengtson samt en række frivillige fra foreningen Copenhagen Suborbitals.

WebTV: Motertest af dansk rumraket

Testen skulle vise, om hybridraketten fungerer efter planen, så det inden for en kort årrække kan være muligt at sende en mand ud i rummet - nærmere bestemt mere end 100 km op i luften.

En drengedrøm

Dagens rumeventyr tiltrak børn og barnlige sjæle i alle aldre. Der var faren på søndagsudflugt med børnene, ingeniører i stor stil og de helt nørdede rum-entuisiaster, der ikke ville gå glip af skridtet, der skal bringe danskerne nærmere rummet.

- Det er en fantastisk mulighed for at overvære et stykke verdenshistorie, fortæller Morten Jagd Christensen, der havde taget sine to døtre på 14 og 12 år med, og fortsætter:

- Jeg synes, at det er vigtigt, at mine piger bliver introduceret til naturvidenskaben og måske inspireret på denne måde.

Selve raketten var ikke til at se i dag, og der blev ikke fyret noget op i luften. Alligevel var fremmødet stort, især blandt mænd:

- Jeg tror, det er en drengedrøm at lege med raketter. Og at to danskere så har besluttet sig for at bygge en raket og sende en dansker ud i rummet, er da fantastisk, og det skal da helt klart følges, fortæller Niels B. Rasmussen.

- Det er ikke NASA, men mere på Olsen Banden niveau. Jeg synes, at det er noget af det største indenfor teknik, der er sket i meget lang tid, fortæller Peter Toft, der også havde taget sin søn med:

- Det er min første raketopsendelse. Det er rigtig spændende og sjovt at se, om det lykkedes, fortalte 12-årige Frederik Blankensteiner.

En forsinket succes

Et par timer senere end forventet kom der ild i raketten - bogstavlig talt. I lidt under et halvt minut stod en flere meter lang flamme ud af raketmotoren. De udleverede ørepropper kom til stor gavn, og klapsalverne var ikke til at tage fejl af: Det var ventetiden værd.

- Nøj, hvor var det fedt!

- Det er stort det her!

Det var nogle af kommentarerne til affyringen, som også raketbyggerne betegner som en stor succes:

- Det ser ud til, at vi kommer op og flyve til sommer, lød meldingen fra en glad Peter Madsen, der selv skal bemande amatørraketten, når den på et tidspunkt skal nå nye højder.