Første sag i Danmark om ansvar for rygning

Danmark får nu sin første sag, hvor en ryger kræver erstatning af tobaksindustrien. Skandinavisk Tobakskompagni tror på sejr.Ryger på livstid

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygeren Allan Lykke Jensen fik i går bevilget fri proces til at føre en sag om erstatning mod Skandinavisk Tobakskompagni. Dermed får Danmark sin første sag, hvor tobaksindustrien kræves til ansvar for rygningens skadevirkninger.

Skandinavisk Tobakskompagni vil blive mødt med et erstatningskrav på 485.459 kr., og får Allan Lykke Jensen medhold ved retten, kan virksomheden formentlig vente sig mange tilsvarende sager.

Administrerende direktør i Skandinavisk Tobakskompagni, Jørgen Tandrup, forventer at vinde sagen:

»Vi tager det aldrig roligt, at der bliver anlagt sag mod os. Men vi forventer ikke at tabe,« siger han med henvisning til, at datterselskabet Tiedemanns Tobakksfabrik i Norge har vundet tre lignende sager.

Allan Lykke Jensens advokat Anker Laden-Andersen mener imidlertid, at denne sag »adskiller sig væsentligt fra sagerne i Norge.«

»Allan Lykke Jensen vil ikke have erstatning, fordi han ikke vidste, at det var farligt at ryge,« siger Anker Laden-Andersen.

Erstatningskravet bygger for det første på den påstand, at rygeren får tre til fire gange mere nikotin i lungerne, end det nikotinindhold, der oplyses på pakkerne. Det har canadiske undersøgelser vist.

»Dermed er Allan Lykke blevet fastholdt i et forbrug og udsat for en merrisiko i forhold til det, han havde accepteret ved at læse på siden af pakken,« siger advokaten.

For det andet er påstanden, at Skandinavisk Tobakskompagni tilsætter stoffer, som forøger afhængigheden af nikotin.

»Dermed har man fastholdt ham i et forbrug, der har medført en forøget dødelighedsrisiko. Spørgsmålet er så, om den kan konverteres til en erstatning,« siger Anker Laden-Andersen.

Administerende direktør Jørgen Tandrup afviser, at tobakken tilsættes stoffer, der gør folk afhængige.

Tre norske sager

»Tre norske retssager gik også på, om tilsætningsstoffer i tobakken er afhængighedsskabende. Det blev klart afvist af retten, og vi blev frifundet alt i alt. Det forventer vi også sker her,« siger han.

Allan Lykke Jensen fik først afslag på sin ansøgning om fri proces ved statsamtet og indbragte derpå ansøgningen til Civiretsdirektoratet. Direktoratet vurderede, at det har stor offentlig interesse at få vurderet, om tobaksindustrien har et erstatningsansvar i Danmak..

»Det er en sund investering for det danske samfund. For nu får vi mulighed for at rejse en debat om rygnings farlighed og om, hvilke informationsforpligtelser industrien har over for forbrugerne i det hele taget,« siger Anker Laden-Andersen.