Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Styrelsen for Patientsikkerhed begynder opsporing af abekopper i Danmark efter første positive test i Danmark.

Abekopper blev først opdaget blandt aber. Den spreder sig typisk gennem tæt kontakt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mand er som den første blevet testet positiv for abekopper i Danmark. Det oplyser Sundhedsministeriet mandag.

Manden har udvist symptomer efter en rejse til Spanien. Han har siden været i kontakt med Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Rigshospitalet. Han befinder sig nu i isolation i sit hjem.

»Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt,« skriver Sundhedsministeriet.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser mandag, at den er påbegyndt smitteopsporing af abekopper i Danmark.

»Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med smitteopsporing, så nære kontakter til patienten bliver vejledt i, hvordan de bør forholde sig,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

»Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen,« siger han.

Sundhedsministeriet beskriver symptomerne på abekopper som blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler.

»Sygdommen er normalt mild, varer omkring to-fire uger og går for de fleste over af sig selv,« skriver ministeriet.

Personer, der har været ude at rejse eller har været i tæt kontakt med nogen, som har været ude at rejse, og som bliver syg med udslæt og blærer på kroppen, opfordres af Sundhedsstyrelsen til at søge læge.

»Noget tyder på, at smitten især findes blandt mænd, der har sex med mænd,« siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, i en meddelelse.

»Derfor har vi i sidste uge kontaktet blandt andet aids-fonden og LGBT+ Danmark og bedt dem hjælpe os med at få skabt opmærksomhed i de grupper om, at der lige i øjeblikket er særlig grund til at være opmærksom på de gode råd om hygiejne og brug af beskyttelse under samleje.«

Danmark er ikke det eneste land i Europa, der har fundet tilfælde på abekopper. I Storbritannien, Spanien, Holland, Tyskland og Sverige er der også personer, der har fået en positiv test for abekopper.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er der bekræftet abekopper hos 83 personer i Europa. 23 af dem er fundet i Spanien. Ifølge SSI har manden, der er testet positiv i Danmark, været på Gran Canaria.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har sygdomstilfældene i Europa generelt været milde.

/ritzau/