Første mand op ad kirkegulvet er Stig Elling

»Det betyder uendeligt meget for os at få den endelige accept i kirken,« lyder det fra Stig Elling, der er den ene halvdel af parret i landets første vielse af homoseksuelle.

Salgsdirektør i Star Tour Stig Elling og hans registrerede partner Steen Andersen (th.) er fotograferet uden for Frederiksberg Kirke, hvor de i dag, fredag den 14. juni 2012 skal giftes efter det nye vielsesritual for homoseksuelle i kirken og vedtagelsen i Folketinget den 7. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Startours rejsekonge Stig Elling har sommerfugle i maven.

I dag går han som den første danske homoseksuelle mand op ad kirkegulvet i Frederiksberg kirke med sin registrerede partner Steen Andersen.

- Vi har jo af gode grunde ikke prøvet det før, så vi er meget spændte. Det er så vidunderligt, at det nu endelig kan lade sig gøre at få Guds velsignelse, og at vi fra i morgen kan kalde os ægtefolk, sagde en lykkelig Stig Elling i går til BT.

Det bliver sognepræsten Michael Hemmingsen, der foretager vielsen af parret i den smukke Frederiksberg Kirke, der ligger for enden af Frederiksberg Allé. 

- Nu har Steen og jeg været sammen i 27 år og registrerede partnere siden 1990, og vores ægteskab står vist til Nobels Fredspris efterhånden. Og vi har i den grad kæmpet politisk for, at det her nu endelig kan lade sig gøre. Det er en historisk dag, at homoseksuelle par endelig kan sige "ja" til hinanden i kirken.   

- Som troende mennesker betyder det uendeligt meget for os at få den accept, det er at få Guds velsignelse i kirken. Vi har oplevet meget sammen, men i morgen (fredag, red.) bliver en væsentlig milepæl i vores liv. Helt sikkert en af de største dage, siger Elling, der fortæller, at det bliver et lille bryllup:

- Der vil ikke være andre til stede i kirken end præsten, Steen og jeg. Vi skal synge et par salmer, som er meget normale for et bryllup. Blandt andet »Det er så yndigt at følges ad« og »I al sin glans nu stråler solen«, som, vi synes, er en dejlig sang om sommer, roser og kærlighed. Bagefter går vi over og får et glas champagne, og så tager vi en lille tur nordpå. Selve bryllupsrejsen er udskudt, fordi jeg ikke har tid lige nu, men vi har planlagt den til senere på året, hvor vi tager til de græske øer, og så har vi planer om at holde en stor fejringsfest for venner og bekendte i efteråret, afslører Stig Elling, der går op ad kirkegulvet i fredag klokken 13.00 med sin mand, Steen Andersen ved sin side.

Et ægteskab er et ægteskab
Det er kun otte dage siden, et stort flertal i Folketinget vedtog et lovforslag, der gør det muligt for par af samme køn at indgå ægteskab i kirken og på rådhuset. 

- Når to mennesker elsker hinanden, skal kønnet på ens partner ikke være afgørende for, om man kan indgå et ægteskab. Vi har længe arbejdet for, at par af samme køn skal kunne indgå et ægteskab på samme måde som par af forskelligt køn. Og nu - 23 år efter, at Danmark som det første land i verden indførte registreret partnerskab - tager vi altså skridtet fuldt ud og beslutter, at et ægteskab er et ægteskab - uanset om man er homoseksuel eller heteroseksuel, siger Social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S).