Første hjemtagne Syrien-mor kan få terrordom fredag

En 35-årig kvinde fortryder ifølge forsvarer bitterligt, at hun i 2014 rejste til Syrien med sin mand og børn.

Kvinder og børn, der menes at være i familie med IS-krigere, i al-Roj-lejren i det nordelige Syrien. Sidste år blev tre danske kvinder og deres tilsammen 14 børn hentet hjem til Danmark fra lejren. Fredag kan den ene af kvinderne få en terrordom. (Arkivfoto) Delil Souleiman/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre kvinder og deres tilsammen 14 børn landede den 7. oktober sidste år i Danmark. Men de kom ikke hjem fra hverken charterrejse eller storbyferie. De ankom fra den kurdiskkontrollerede fangelejr al-Roj i Syrien.

Siden har de tre kvinder siddet varetægtsfængslet forskellige steder i landet. Fredag ventes den første af dem at få en dom for at fremme terror ved at have været husmor i kalifatet under Islamisk Stat og hustru til en aktiv kriger.

Kvinden har tilstået, og sagen kan derfor blive afgjort på et enkelt retsmøde ved Retten i Esbjerg.

»Selvom du ikke aktivt selv har deltaget i kamphandlinger, er det vores påstand, at du kan understøtte terrororganisationen ved at handle i dets supermarkeder, passe børnene, være hjemmegående husmor med videre,« siger senioranklager Trine Schjødt Fogh, der møder i sagen.

»Islamisk Stat kan kun fungere, hvis der er et netværk derhjemme. Derfor er det ikke en bagatel, at man lever i kalifatet som husmor. Kvindernes rolle blev betragtet som essentiel,« siger hun.

Fra november 2014 og fire år frem levede den nu 35-årige kvinde i kalifatet, indtil hun blev taget til fange og placeret i den kurdiskkontrollerede lejr al-Roj i det nordlige Syrien med sine fem børn.

Det skete i september 2018, og familien uden faren nåede at opholde sig i fangelejren i tre år. Faren kom ikke til Danmark med de andre.

Ifølge kvindens forsvarer, Mette Grith Stage, fortryder kvinden i dag rejsen, som hun drog ud på for otte år siden.

»Det har været nogle hårde år for hende – først i kalifatet, så fangelejr og nu fængsel. Hun savner sine børn voldsomt og ser frem til at få afsluttet sagen, så hun og børnene kan komme videre. Hun har bitterligt fortrudt dette ophold.«

Der er ingen oplysninger om, at de tre danske Syrien-mødre har kendt hinanden. De tog ikke afsted til Syrien sammen, og deres sager er blevet efterforsket i hver sin politikreds.

Sagerne imod kvinderne minder om hinanden. Derfor kan dommen i Esbjerg komme til at danne præcedens.

Trine Schjødt Fogh vil ikke komme ind på, hvad hun vil kræve af straf.

De to andre kvinder, der nægter sig skyldige, står over for nævningesager, hvilket betyder, at anklagemyndigheden går efter mindst fire års fængsel.

Så lang en straf vil Mette Grith Stage dog kæmpe hårdt imod.

»Min strafpåstand ligger et godt stykke under de fire år. Der er en række formildende omstændigheder i min klients sag. Hun har både tilstået og været i fangelejr i tre år,« siger hun.

/ritzau/