Første gang i 16 år: Folkekirkens Nødhjælp støtter i Europa

For første gang siden krigen på Balkan støtter Folkekirkens Nødhjælp en nødhjælpsindsats i Europa. Organisationen sender penge til Ungarn.

Ungarn får nu støtte fra Folkekirkens Nødhjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: CSABA SEGESVARI

Flygtningekrisen i Europa er blevet så massiv, at Folkekirkens Nødhjælp nu for første gang i 16 år yder nødhjælp i Europa.

Nødhjælpsorganisationen har valgt øjeblikkeligt at sende 250.000 kroner til Ungarn, hvor organisationen Hungarian Interchurch Aid allerede er i gang med hjælpearbejdet blandt de mange flygtninge, der i den grad har behov for hjælp.

»Vi sender midler til indkøb af tæpper, kopper, tallerkner, vand og hygiejneudstyr. Altså helt basale ting, som man har brug for, når man er flygtet og ikke har noget som helst,« siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen.

»Vi har valgt at sætte ind i Ungarn, fordi vi har et tæt samarbejde med Hungarian Interchurch Aid. Både vores svenske og norske søsterorganisationer har ligeledes besluttet at sætte ind i Europa, og her bliver der fokuseret på Grækenland og Makedonien. Så vi hjælper over store dele af Europa, og behovene er lige store,« siger hun.

 

Selv om Folkekirkens Nødhjælp normalt fokuserer sin støtte uden for Europa, er krisen altså blevet så alvorlig, at man er nødt til at reagere.

»Vi er blevet opfordret af vores ungarske søsterorganisation til at træde til, og det er et meget stort skridt for os at begynde at hjælpe i Europa. Vi har ikke arbejdet inden for Europas grænser siden krigen på Balkan så det er 16 år siden,« siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp blev grundlagt i 1922 for at yde hjælp i Europa efter Første Verdenskrig, men de sidste mange år har organisationens arbejde været fokuseret i verdens fattigste lande.

»Situationen i Europa nu er helt ekstraordinær. Landene i Østeuropa og Sydeuropa har virkelig massiv brug for hjælp til at håndtere de mange flygtninge. Nu går vi ind i en vinterperiode, hvor behovene bare bliver endnu større. Vi er eksperter i flygtningelejre i Mellemøsten og Afrika, men behovet er blevet så stort, at vi også går ind i Europa,« siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp pointerer, at den akutte indsats kun er en del af løsningen på de massive problemer, verden står overfor lige nu.

»Alle taler om hjælp i nærområdet. Den er vi erfarne i. Vi skal opbygge samfund, hvor folk kan skabe sig et liv uden død og elendighed – uden at flygte. Det kræver langsigtet udvikling i de lande, som mennesker lige nu flygter fra,« siger generalsekretæren..