Første dansker nægtet udrejse - mistænkt for at ville deltage i væbnet konflikt

En 23-årig mand, der er mistænkt for at ville deltage i væbnet konflikt, har fået inddraget pas og udstedt udrejseforbud.

Foto: Brian Bergmann. Dansk EU pas.
Læs mere
Fold sammen

Dansk politi har for første gang brugt den nye lov, der giver mulighed for at inddrage pas og give udrejseforbud til en person, som mistænkes for at ville deltage i en væbnet konflikt i for eksempel Syrien eller Irak.

Det oplyser Rigspolitiet til Metroxpress.

De nye regler med ændring i pasloven og udlændingeloven trådte i kraft 1. marts, og er nu blevet brugt af Københavns Vestegns Politi, der behandler sagen.

»Vi traf afgørelse 16. marts i år om nægtelse af pasudstedelse og et udrejseforbud fra Danmark i et år for en mand på 23 år,« siger Københavns Vestegns Politis sekretariatschef, Helene Schrøder, til Berlingske Nyhedsbureau.

Den 23-årige mand er fra politikredsen, men mere kan sekretariatschefen ikke sige. Hvad der ligger til grund for afgørelsen vides altså ikke.

»Der er en administrativ afgørelse og et konkret skøn ud fra de kriterier, der stilles i loven. Ændringerne til loven har jo det formål at forhindre, at personer rejser ud til konfliktområder i udlandet og deltager i aktiviteter, som kan medføre fare for statens sikkerhed eller en væsentlig trussel for den offentlige orden,« siger Helene Schrøder.

»Og så er det en betingelse, at der skal være grund til at antage, at den pågældende har til hensigt at deltage i de her aktiviteter,« tilføjer hun.

I dette tilfælde har politiet altså vurderet, at grundlaget for mistanke var opfyldt, og det betyder udrejseforbud og manglende pas et år frem fra 16. marts. Herefter tages sagen op til revurdering. Er betingelserne for lovindgrebet fortsat til stede, kan politiet forlænge afgørelsen et år ad gangen.

Hvis den 23-årige er uenig i afgørelsen, kan han klage til Rigspolitiet og få en domstolsprøvelse.

»Men det har ikke været aktuelt i den pågældende sag, for det har han ikke gjort,« siger Helene Schrøder.