Første dansker får helt igennem kunstigt hjerte

Ved en operation på Rigshospitalet er en dansk hjertepatient som blot den 13. patient på verdensplan blevet udstyret med en avanceret protese, der erstatter den pågældendes eget hjerte og slår ligesom et almindeligt velfungerende hjerte.

»Det er patienter, som vi indtil nu ikke har kunnet hjælpe, men som vi med det kunstige hjerte vil kunne gøre en kæmpe forskel for,« siger Finn Gustafsson, der er overlæge og professor med speciale i avanceret hjertesvigt og transplantation ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bertrand Guay/AFP/Ritzau Scanpix

En kritisk syg dansker har som en af de første patienter i verden fået taget sit eget hjerte ud af kroppen og har fået indopereret et helt igennem kunstigt hjerte, som skal redde den pågældendes liv.

Den opsigtsvækkende operation er netop blevet udført på Rigshospitalet, og den danske hjertepatient er blot den 13. patient på verdensplan, som har fået implanteret det kunstige hjerte, Carmat, i skikkelse af en avanceret protese, der slår ligesom et almindeligt velfungerende hjerte og kan pumpe det livgivende blod rundt i kroppen i de nødvendige mængder.

»Vi er glade for at være med i studiet og få klinisk erfaring med Carmat. Vi håber, at vi i fremtiden kan tilbyde implantationen til patienter, der er kritisk syge af hjertesvigt i begge sider af hjertet og ikke kan vente længere på et donorhjerte – eller af andre grunde ikke kan få en transplantation. Det er patienter, som vi indtil nu ikke har kunnet hjælpe, men som vi med det kunstige hjerte vil kunne gøre en kæmpe forskel for,« siger Finn Gustafsson, der er overlæge og professor med speciale i avanceret hjertesvigt og transplantation ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

Danmark er det tredje land i verden, der indopererer Carmat i en patient. Tidligere har det alene været hospitaler i Tjekkiet og Kasakhstan, der har udført operationen med hjerteprotesen, som produceres af Airbus-fabrikkerne i Frankrig.

20 patienter skal have nyt, kunstigt hjerte

Gennem de næste fire-fem måneder er det planen at nå op på at give i alt 20 patienter en Carmat på blandt andet Rigshospitalet, som er udvalgt som testcenter på grund af sin ekspertise i at behandle og forske i avanceret hjertesvigt, oplyser hospitalet.

Hverken Rigshospitalet eller Carmat ønsker at give oplysninger om patienten og den pågældendes helbredstilstand, udover at den pågældende har det godt, og at operationen ligeledes forløb godt.

Projektet var i en periode været sat på standby, mens producenten, Airbus-fabrikkerne i Frankrig, foretog nogle justeringer på nogle elektriske komponenter i forhold til det kunstige hjerte, som består af metal og plastic og indvendigt er beklædt med væv fra hjertesækken fra en kalv.

Men produktionen blev genoptaget sidste år, og Rigshospitalet har siden sommeren 2019 ventet på den »rigtige« patient til den første operation.

Carmat er verdens første fuldt elektriske kunstige hjerte og det første med et selvreguleringssystem, der tilpasser sig kroppen. Hvis en person med et Carmat-hjerte for eksempel cykler, går op ad en trappe, eller på anden måde bliver forpustet, vil hjertet reagere med at sætte pumperytmen op.

Overlæge og kirurg Peter Skov Olsen fra Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet stod i spidsen for det team, der udførte operationen på den første patient i Danmark.

»Det kræver et trænet team af kirurger, anæstesiologer, hjertelæger, sygeplejersker og fysioterapeuter at få operationen og resten af processen til at lykkes. Det er en holdindsats, der kræver samarbejde og en maksimal indsats fra alle sider. Jeg er stolt over, at operationen er gået godt, og at vi på Rigshospitalet kan tilbyde en bestemt patientgruppe en ny mulighed,« siger Peter Skov Olsen.

GRAFIK

Sådan virker et kunstigt hjerte

Det kunstige hjerte Carmat er en medicinsk enhed, der – som følge af mangel på egnede menneskelige organer – sigter mod at give en langsigtet løsning til patienter, der lider af hjertestop i sluttrinnet uden nogen anden behandling.