Første andelsbolig på tvangsauktion

For første gang i Danmarkshistorien er en andelsbolig, hvor ejeren har lånt penge mod pant i boligen røget på tvangsauktion.

For første gang i Danmarkshistorien er en andelsbolig, hvor ejeren har lånt penge mod pant i boligen røget på tvangsauktion, fortæller dr.dk/penge og P1 Morgen.

Det drejer sig om en af de 15 andelsboliger i den private andelsboligforening, Tofteparken i Sdr. Bjert ved Kolding.

Her havde en mand optaget tre forskellige lån på til sammen 510.000 kroner. Og det til trods for at andelsbeviset på lejligheden, der skal i Fogedretten i formiddag kun lyder på 364.000 kroner inklusiv de forbedringer, som er foretaget i lejligheden igennem årene.

Det er Fionia Bank, der sammen med to andre kreditorer, gav manden det store lån, der har begæret tvangsauktionen. Og det selv om andelsboligforeningens advokat havde advaret kreditorerne om, at lånene til sammen langt oversteg, hvad andelsboligen kunne sælges for.

- Der er ikke grænser for hvad banker og de mere eller mindre obskure, små pengeforretninger på det grå lånemarked er villige til at låne ud til folk, siger formand for andelsboligforeningen, Lis Thomsen til dr.dk/penge og P1 Morgen.

- Men det er bestyrelsen, der sammen med de øvrige andelshavere sidder tilbage med al bøvlet og skal holde styr på papirer og hvad den enkelte andelshaver har af lån i sin bolig.

Det er en lov fra februar 2005 der åbnede op for, at ejere af en andelsbolig kan optage lån ved at pantsætte deres andelsbolig.

- Og den lov havde jeg ærligt talt gerne været foruden, og jeg havde sandelig ikke forestillet mig, at den første tvangsauktion skulle ramme os her i Sdr. Bjert, siger formanden, Lis Thomsen.

Også direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Jan Hansen, kritiserer skarpt banker og andre udlånsvirksomheder for at være alt for ukritiske, når de giver lån.

- Vi har rigtig mange sager, hvor bankerne hverken har kigget i andelsboligforeningens regnskabet eller tjekket andelshaverens privatøkonomi. Og hverken foreningen eller andelshaveren kan være tjent med, at en andelsbolig ryger på tvangsauktion, siger direktør Jan Hansen til dr.dk/penge og P1 Morgen.

Nu håber andelsboligforeningen at få sit udestående hjem, når lejligheden går på tvangsauktion.

- Det er i orden at belåne sin bolig, hvis man har orden i sin økonomi, og hvis ikke lånet overstiger andelsboligens værdi. Men lige nu har foreningen næsten 100.000 kroner ude at svømme, fordi lejligheden har stået tom i lang tid, og der er løbet udgifter til advokat, el, vand og meget mere på, siger formanden for Tofteparken, Lis Thomsen.

Kilde: dr.dk/penge og P1 Morgen