Første afslag til ukrainske flygtninge

Efter mere end 11.000 udstedte opholdstilladelser til ukrainske flygtninge, har Udlændingestyrelsen givet de første afslag.

Flygtninge venter på at komme ombord på en bus efter at have ventet i koldt vejr ved grænseovergangen ved Medyka i det østlige Polen ved grænsen til Ukraine, natten mellem tirsdag den 8. marts 2022 og onsdag den 9. marts 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændingestyrelsen kan ikke sige, præcis hvor mange det drejer sig om, men de første ukrainske flygtninge har fået afslag på opholdstilladelse efter ukrainerloven.

I den daglige opgørelse angives antallet af afslag til »færre end 5«, mens 11.008 ukrainere har fået udstedt opholdstilladelsen efter særloven for ukrainske flygtninge.

Særloven, der blev vedtaget 16. marts, stiller ikke de store krav til ukrainske flygtninge, som ønsker opholdstilladelse.

Den kan gives til ukrainske statsborgere, der er udrejst fra Ukraine 24. februar eller senere, eller ukrainske statsborgere som 24. februar havde lovligt ophold i Danmark, og som ikke er til fare for statens sikkerhed eller »må anses for en alvorlig trussel mod den offentlige orden, sikkerhed eller sundhed«.

Derudover kan der gives afslag, hvis en flygtning uden for Danmark har begået forbrydelser, som ville føre til udvisning af Danmark, eller hvis der er begrundet mistanke om, at flygtningen skulle have begået denne type forbrydelser, og der gives også afslag, hvis flygtningen »på grund af smitsom sygdom eller alvorligere sjælelig forstyrrelse må antages at ville frembyde fare eller væsentlige ulemper for sine omgivelser«.

Hvad de eller det første afslag på opholdstilladelse skyldes, kan Udlændingestyrelsen ikke oplyse.