Først var det Viborg. Nu lyder det fra en anden kommune: Vi kan blive »tvunget til« at se bort fra nye anbefalinger om omikron

For at kunne stille med tilstrækkeligt med plejepersonale har Viborg Kommune følt sig nødsaget til at se bort fra den gældende anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed om, at nære kontakter i tredje led til smittede bør gå i isolation, hvis der er tale om den nye omikronvariant. I Aalborg Kommune vil man træffe samme beslutning, hvis det bliver nødvendigt.

Viborg Kommune har følt sig nødsaget til at bryde retningslinjer og bede ansatte på plejehjem om at komme på arbejde, selv om de er tredje led i en smittekæde med den nye omikronvariant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske kommuner risikerer at havne i et ubehageligt dilemma mellem at undlade at følge myndighedernes anbefaling om omikron og at undvære ansatte.

Hvis en person udgør tredje led i en smittekæde med den nye omikronvariant, så er anbefalingen fra myndighederne, at de ansatte skal i isolation – selv om de er vaccineret – men dermed kan kommuner komme til at mangle ansatte på eksempelvis plejehjem.

I Viborg Kommune har man valgt at stoppe med at følge myndighedernes anbefaling.

30 ansatte i plejesektoren i kommunen er tredje led til personer, der er konstateret smittet med omikronvarianten, og kommunen har valgt at se bort fra anbefalingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

»Hvis vi skal opretholde den kritiske infrastruktur, så er vi nødt til at bryde retningslinjerne,« har kommunaldirektør i Viborg Lasse Jakobsen sagt til TV Midtvest.

Borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek (V) siger til Ritzau om beslutningen om at bede ansatte i plejesektoren, der er nære kontakter i tredje led til Omikron-smittede, om at møde på arbejde:

»Der er ikke andre muligheder. Det er enten, at vi ikke kan løse opgaverne for de ældre, eller at vi siger, at dem i tredje led stadig kan arbejde,« siger Ulrik Wilbek.

I Alborg Kommune vil man i sidste ende følge trop, hvis det skulle blive nødvendigt.

»Ved deltavarianten, hvor der var de samme anbefalinger (om at nære kontakter i tredje led skulle isolere sig, red.), kunne vi godt stille med det nødvendige mandskab. Hvis det viser sig, at det ikke kan lade sig gøre, for eksempel på grund af et større smitteudbrud, så vil vi komme ud i de samme overvejelser som i Viborg,« siger Jan Nielsen, direktør for ældre- og handicapforvaltningen og chef for sundhedsberedskabet i Aalborg Kommune.

Søndag var der fundet ti tilfælde af smitte med omikronvarianten efter en koncert i Aalborg med DJ Martin Jensen i slutningen af november. Ingen af de ansatte i Aalborg Kommune er ifølge chefen for sundhedsberedskabet bekræftet smittet med omikronvarianten.

Tirsdag klokken 12 har Styrelsen for Patientsikkerhed meddelt, at man også har konstateret smitte med omikronvarianten i København i forbindelse med smitteudbrud ved henholdsvis en koncert med bandet Jung i Royal Arena i torsdags og en fredagsbar på Panum Instituttet i fredags.

Myndighedernes strategi handler om at forsinke udbredelsen af omikronvarianten, og i Aalborg vil man forsøge at leve op til anbefalingen, så længe man kan, forklarer Jan Nielsen.

»Vi vil forsøge at leve op til anbefalingen, men hvis vi ikke kan stille med mandskab, så kan vi komme i samme situation som i Viborg.«

Så hvis I kommer i den situation, så vil I undlade at leve op til anbefalingen om at isolere nære kontakter til omikron-smittede i tredje led?

»Ja, i værste fald kan vi blive tvunget til det,« siger Jan Nielsen.

Tusindvis kan komme til at isolere sig

Ifølge FOA er det »stærkt bekymrende«, at man beder ansatte i tredje led til omikronsmittede gå på arbejde alligevel, dog iført værnemidler.

»De risikerer at bære smitten ind til kolleger og nogle af de ældre, og så afspejler det, hvor presset ældreområdet er, når man ikke har personale nok,« siger Torben Hollmann, der er sektorformand i FOA for social- og sundhedssektoren ifølge Ritzau.

Hvis nære kontakter i tredje led følger anbefalingen, kan det betyde, at mange mennesker må gå i isolation.

Hvis man regner med, at hvert led i smittekæden har fem kontakter, så medfører 500 omikronsmittede, at 2.500 nære kontakter går i isolation, og at 12.500 nære kontakter i tredje led går i isolation – hvis anbefalingen opretholdes og følges.

Styrelsen for Patientsikkerhed har i sommer brugt samme strategi for at forsinke deltavariantens udbredelse. I løbet af en uge bad styrelsen knap 9.000 personer om at gå i isolation.

Styrelsen droppede strategien, da deltavarianten fyldte cirka 60 procent af de konstaterede smittetilfælde. Dermed var balancen tippet, og det ville kunne lamme samfundet, hvis mange mennesker skulle gå i isolation.

Viborg Kommune forventer, at »retningslinjerne ændres, så det bliver muligt at opretholde de kritiske funktioner«, skriver kommunen på dens hjemmeside.