Først skjulte dansk politi sandheden. Så fik han otte år i fængsel

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Godmorgen og velkommen til en mandag, hvor dagens vigtigste historier heldigvis er langt mere spændende end gråvejret.

Vi skal forbi det seneste nye i sagen om drabet på den iranske general Soleimani og et øget kokainforbrug blandt landets unge.

Men vi begynder med det seneste nye i en opsigtsvækkende sag, som Berlingske kunne afsløre i weekenden.

1. Dansk politi skjulte sandheden om agent

Søndag kunne Berlingske fortælle en opsigtsvækkende historie. Den 30-årige danske statsborger Ahmed Samsam blev dømt som Islamisk Stat-terrorist i Spanien. Men i virkeligheden havde han været agent for de danske efterretningstjenester.

Og nu viser det sig, at danske myndigheder over for de spanske myndigheder benægtede kendskabet til deres egen agent. Hvormed spansk politi og domstole ikke kunne træffe en beslutning på oplyst grundlag.

»Det er meget alvorligt, hvis en dansk efterretningstjeneste afgiver urigtige oplysninger til brug for en straffesag,« siger Ahmed Samsams danske advokat, Thomas Brædder.

Du kan læse hele historien her.

Hvis du missede den store – og særdeles læsværdige – gennemgang af sagen, der blev bragt søndag, kan du starte her.

2. Amerikansk forsvarsminister har ikke set beviser

Sagen om USAs likvidering af den iranske general Soleimani fylder fortsat store dele af nyhedsbilledet.

Præsident Trump har tidligere udtalt, at likvideringen af den iranske general Soleimani skulle forhindre angreb på amerikanske ambassader.

Søndag aften kom det frem i et interview på den amerikanske TV-station CBS, at USAs forsvarsminister, Mark Esper, ikke har set direkte beviser fra efterretningstjenesterne på, at Iran havde en plan om at angribe fire af USAs ambassader. Du kan læse mere her.

3. Kristian Jensen og dømmekraften

Weekendens helt store politiske historie stod i en pressemeddelelse, som Venstre ganske usædvanligt udsendte sent lørdag aften.

I pressemeddelelsen kunne man læse, at Kristian Jensen fik frataget alle ordførerskaber og udvalgsposter. Det skete, efter at han i Jyllands-Posten havde foreslået, at Venstre skulle gå sammen med blandt andre regeringen og de Radikale om en storstilet reformplan.

Nu bemærker flere kilder i partiet, at ledelsens tillid til Kristian Jensen entydigt er væk. Og der hviskes samtidig om den tidligere næstformands manglende politiske dømmekraft. Alt, hvad du skal vide om den sag, kan læses i Berlingskes gennemgang af den opsigtsvækkende politiske historie.

4. Kokain spreder sig blandt unge

På baggrund af en ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning kan Politiken i dag fortælle, at dobbelt så mange unge i alderen 15 til 25 år tager kokain i dag som i 2014.

Det bekymrer Mads Uffe Pedersen, som er professor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet. Samtidig lader forbruget til at sprede sig til alle dele af samfundet.

»Det er ikke længere kun én gruppe af unge, der tager stoffer,« siger professoren til avisen.

Den historie kan du læse her.

Det sker i dag

De nominerede er ...

I dag bliver det offentliggjort, hvilke skuespillere, film og instruktører, der er nomineret til de prestigefyldte Oscar-priser. Nomineringerne forventes offentliggjort i eftermiddag dansk tid. Priserne bliver uddelt 9. februar i Los Angeles.

Minister på tur

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er på rundtur blandt landmænd og fødevarevirksomheder i hele landet. I aften mødes han med landbruget til et regionalt stormøde i Herning, hvor regeringens planer for landbruget fremlægges. Mødet er det tredje af fire stop på en danmarksturné af debatmøder.

Håndboldlandsholdet

De danske håndboldherrer skal efter en skidt start på EM-slutrunden i aften forsøge at spille sig videre fra gruppespillet. Det sker, når landsholdet møder Ungarn klokken 20.30 i Malmø.

Dagens overraskelse ...

... har Kristian Jensen fra Venstre fået sig. Om de seneste døgns politiske begivenheder, der har kostet ham udvalgsposter og ordførerskaber, sagde han søndag til TV Midtvest:

»Jeg tror ikke, jeg afslører nogen hemmelighed ved at sige, at det ikke var den reaktion, jeg havde regnet med, så man kan godt sige, jeg er overrasket.«