Først gik det i fisk for ministeren - nu kan det være kvotekongernes tur

En ny beretning fra Rigsrevisionen kommer med hård kritik af forvaltningen af danske fiskekvoter.

En ny beretning fra Rigsrevisionen indeholder angiveligt skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af de danske fiskekvoter i perioden 2003-2017.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) får måske selskab af nogle af de såkaldte kvotekonger i sit fald som fiskeriminister.

I sidste uge fandt statsministeren det nødvendigt at fratage miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sit ressortområde som fiskeriminister og overlade det til partifællen Karen Ellemann, der også er minister for ligestiling og nordisk samarbejde.

Ifølge statminsteren for at genskabe tilliden til regeringens håndtering af fiskeriområde.

Det skete bl.a., fordi Esben Lunde Larsen er blevet beskyldt for at have tilbageholdt oplysninger til Folketinget omkring kvotekongerne, og fordi han havde udviklet et mere end anstrengt forhold til Dansk Folkepartis (DF) fiskeriordfører.

Ikke mindst Berlingske har i flere artikler afsløret og beskrevet ministerens gøren og laden i sagen om kvotekongerne.

Altså storfiskere, der har opkøbt store kvoter og benytter sig af store skibe en grad, så de sidder tungt på store dele af de danske fiskekvoter.

Ministeren har været under kritik for at give usande oplysninger til Folketinget, have tilbageholdt centrale oplysninger for lovgiverne og reelt forsøgt at beskytte de såkaldte kvotekonger, selv om han udadtil har fastholdt, at han også ville bekæmpe storfiskere med enorme fiskekvoter.

Og nu kan FødevareWatch så afsløre, at det af en kritisk beretning om den såkaldte kvotekoncentration i dansk fiskeri fra Rigsrevisionen fremgår, at Miljø- og Fødevareministeriet har anmodet politiet om at indlede en politimæssig efterforskning af en række forhold, som kan indikere ulovligheder foretaget af fiskere og fiskeriselskaber.

Beretningen bliver offentliggjort onsdag.

»Af beretningen fremgår det, at Rigsrevisionen i forbindelse med undersøgelsen af ministeriets forvaltning har observeret en række forhold, der »ikke bare dokumenterer ministeriets utilfredsstillende forvaltning, men også kan indikere ulovligheder«,« skriver FødevareWatch.

Blandt de mulige ulovligheder er dokumentfalsk og stråmandsvirksomhed, fremgår det

»Ifølge beretningen findes der underskrifter på en række dokumenter i forbindelse med køb og salg af kvoter, som tydeligvis ikke stammer fra den person, der burde have underskrevet dokumentet. Derudover har Rigsrevisionen i en række transaktioner konstateret flere eksempler på fiskere, der i deres indberetninger til ministeriet disponerer, som om de ejer fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af. Det er ligeledes strafbart, hvis der enten er tale om forsæt eller grov uagtsomhed,« skriver FødevareWatch:

»Slutteligt har en gennemgang af de lejeopgørelser, som ministeriet har sendt til Konkurrencestyrelsen, vist, at der er foretaget overførsler mellem fartøjer, der ifølge Rigsrevisionen indikerer stråmandsvirksomhed.«

Det fremgår ikke af rapporten, hvem eller hvor mange fiskere eller fiskeriselskaber, som er blevet politianmeldt af Miljø- og Fødevareministeriet.

FødevareWatch beskriver, at rapporten »indeholder en særdeles skarp kritik« af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af de danske fiskekvoter i perioden 2003-2017.

»I beretningen kritiseres ministeriet for ikke at have understøttet de intentionerne om, at fiskekvoterne ikke skulle koncentreres på de såkaldte kvotekongers hænder. I beretningen konkluderes det også, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke videregav centrale oplysninger til politiet i to sager om stråmandsvirksomhed, der har givet fiskeselskaber uretmæssigt mange fiskekvote,« oplyser FødevareWatch.

Ritzau skriver, at FødevareWatch »har været i kontakt med både medlemsorganisationerne Danmarks Pelagiske Producentorganisation og Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO)«.

Men »ingen af organisationerne har på nuværende tidspunkt nogen kommentar til sagen«, tilføjer Ritzau.