Fødselslæge har fået nok: »Jeg føler mig igen og igen utilstrækkelig«

En af landets mest fremtrædende fødselslæger forlader sit job på Rigshospitalet – og smækker med døren.

sosu medarbejder bettina efflund på fødegangen på gentofte sygehus sammen med nyfødte emma og hendes mor mette suski Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sker for ofte, at der er alt for få læger, jordemødre og sygeplejersker til at tage sig af alt for mange fødende på Rigshospitalets fødeafdeling.

Det er urimeligt for medarbejderne, og det er urimeligt for de fødende, som ofte må sendes videre til andre hospitaler, fordi der ikke er ressourcer nok til, at fødslen kan foregå dér, hvor de havde regnet med.

Men der er ingen fare for de fødende og børnene. Kvaliteten af den hjælp, de fødende får, er stadig i top.

Dét er vurderingen hos en af landets mest fremtrædende fødselslæger, klinikchef på Rigshospitalet Morten Hedegaard, der nu smækker med døren og går i protest over forholdene på afdelingen og de hyppige sparerunder og stadigt mere skrabede ressourcer.

Efter 14 år på posten forlader Morten Hedegaard nu sit job som klinikchef på fødeafdelingen på Rigshospitalet Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen.

»Jeg oplever i stigende grad en følelse af utilstrækkelighed. Det bliver sværere og sværere at få økonomien til at passe til kravene,« siger Morten Hedegaard, der har ledet afdelingen i 14 år og bl.a. har medvirket ved alle kronprinsesse Marys og prinsesse Maries fødsler.

Hvor skralt står det til?

»Jeg kan illustrere det ved den måde, vi definerer, hvor travlt vi har. Hér har vi noget, der hedder grøn, gul og rød zone. Og hvor grøn zone er dér, hvor alt er i balance, og der er tid til alle de ting, vi gerne vil gøre for patienterne, så er rød zone dér, hvor vi er presset helt i bund, og vi f.eks. må sende de fødende andre steder hen.

Så når kvinder ringer og siger, at fødslen er startet, må vi sige, at det har vi ikke hænder til, så kan du ikke tage til Hvidovre eller Herlev Hospital i stedet for. De situationer optræder med stigende hyppighed, og det går ud over medarbejdernes trivsel. Og det går også ud over min. Når man oplever, at fremmødet igen og igen er brugt til det yderste, så føler jeg mig utilstrækkelig.

Det påvirker også den oplevede kvalitet hos de fødende, når f.eks. jordemødrene hele tiden må løbe ud og ind af rummet.«

Hejser du også et advarslesflag i forhold til kvaliteten af behandlingen og patientsikkerheden?

»Nej. Jeg synes stadig, at man som fødende i Region Hovedstaden kan regne med at få en topkvalificeret faglig bistand til sine fødsler.

I de år, jeg har været hér, har jeg kunnet stå inde for sikkerheden. Hvis jeg ikke kunne det, så havde jeg ikke siddet hér så længe. Der er også lavet mange forskellige initiativer for at optimere sikkerheden, så jeg tror, at sikkerheden på de danske fødeafdelinger er så høj, som den bliver noget sted.

Andre afdelinger klager også over, at forholdene er skrabede. Må fødeafdelingerne ikke også holde for, når der skal spares?

»Jo, mange argumenterer for, at det ikke er en sygdom at være gravid og skulle føde, så nu skal folk holde op med at pive. Det er rigtigt, at det ikke er en sygdom at være gravid, men nu er fødsler mit gebet og det, jeg har fokus på.«

Hvad savner du for, at det kan foregå optimalt på fødeafdelingerne?

»Det handler i bund og grund om ressorucer. Andre steder i sundhedsvæsenet har man svært ved at tiltrække personale. Det er ikke tilfældet hér. Når vi søger, får vi supergode læger, sygeplejersker og jordemødre. Det er ressourcerne og antallet af hænder og stillinger, der er det store problem. Der er ikke nok.«

Hvad skal du lave nu?

»Jeg bliver ikke arbejdsløs. Jeg har nogle ting i tankerne, men lige nu holder jeg dem for mig selv. Men det myldrer ind med gode jobtilbud.«

 

LÆS MERE