Fødselsdag på Nemoland: »Hvis folk læser, at jeg ryger en joint, tænker de, 'nåh, han er en af dem'«

Diskussionen om legalisering brænder om kap med hashklumperne til Christianias 45 års fødselsdag. På et fællesmøde torsdag tager christianitterne stilling til fremtiden på Pusher Street.

Christianias 45 års fødselsdag d. 26. september 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der er to ting, der uvægerligt hænger sammen, er det cannabis og Christiania.

Fristaden fylder i dag 45 år.

Stig Møller fra Steppeulvene siger det fra scenen ved Nemoland til et morgenfriskt publikum med rigeligt med tobak i piben:

»Fyr en fed og bliv ved, det er der ikke noget ondt i.«

Han har traditionen tro åbnet fødselsdagen med »hippiemusik« og spillet festens første koncert. Flere af tilhørerne følger hans råd. Få meter derfra på torvet for enden af Pusher Street kan man proviantere, hvis man er løbet tør.

I hashgaden har Københavns Politi efter to mislykkedes forsøg tilsyneladende opgivet at sætte overvågningskameraer op. Ukendte gerningsmænd pillede dem ned i weekenden, og et af dem fik politiet angiveligt leveret tilbage under den årlige fodboldkamp mellem christianitterne og betjentene lørdag, fortæller en christianit. Kampen endte 0-0.

Pusher Street er igen kommet på dagsordenen, efter den 25-årige Mesa Hodzic sent om aftenen 31. august skød mod to betjente på Christiania. Den ene betjents tilstand er fortsat kritisk, lyder den seneste melding.

To dage senere ryddede christianitterne hashgaden for de karakteristiske træboder og opfordrede rygere til at købe deres cannabis andre steder. Selv om handlen allerede samme dag fortsatte på Christiania, har aktionen ifølge Københavns Politi haft en negativ effekt på de kriminelles omsætning.

Når man går gennem gaden er der også en forskel at se. Pusherne har ikke længere maskeret sig og fylder mindre i gadebilledet. De er imidlertid ikke interesseret i at tale med journalister, der spørger til Pusher Streets fremtid.

»Jeg har ikke set noget, og jeg har ikke hørt noget,« nøjes en af dem med at sige.

Christianitternes pressegruppe har tidligere meldt ud, at træboderne i første omgang var bandlyste fra Gaden frem til Fristadens fødselsdag. Hvad der herefter skal ske, vil christianitterne diskutere på et fællesmøde torsdag, fortæller Kirsten Larsen fra pressegruppen.

Hun har boet på Christiania i 36 år og ærgrer sig over »katastrofen« 31. august.

»Jeg har haft det sådan, at uha gad vide hvor længe det her kan blive ved med at gå godt, for vi har haft en sommer med rigtig god stil og ingen problemer. Men jeg har har været bange for, at når politiet så længe har kørt så hårdt på, at det så kunne ende i en katastrofe. Og det gjorde det jo så,« siger Kirsten Larsen.

Ligesom mange andre christianitter anser hun en legalisering af cannabis for at være den eneste langsigtede løsning på situationen.

»Jo hårdere de (politiet, red.) presser på, jo hårdere modtryk. Det er jo politiet, der sidder med problemet. Politikerne skubber jo bare på, og om politiet kan klare det? Ja, det ser vi jo så, at det kan de faktisk ikke. Man er nødt til at lave de her love og regler i Danmark om. De stemmer ikke overens med virkeligheden,« siger hun.

Musiker Andreas Bennetzen, der har boet med sin familie syv år på Christiania, var en af dem, der talte for at rive hashboderne ned efter skyderiet. Men det var ikke med det formål at stoppe hashhandlen, forklarer han. Det var for at komme af med pushernes maskering og skabe et åbent hashmarked med dialog.

»Jeg synes, det var en beslutning, der lå lige for. Hele hashhandlen var ved at glide os af hænde. Med maskeringen af pusherne kunne vi ikke længere se, hvem der stod der,« siger han.

»Men vi har ikke haft en illusion om at stoppe hashhandlen,« lyder det i samme ombæring.

Selv om De Radikale tidligere i sensommeren meldte ud, at de er parate til at se en legaliseringsløsning, er et markant flertal i Folketinget fortsat imod.

Christiania afholder 45 års fødselsdag på Nemoland om morgenen 26. september 2016. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Mellem borde-bænke-sættene foran scenen ved Nemoland bliver der rystet på hovedet af politikerne.

»Jeg synes, det er synd. Mulighederne er så store, hvis man som samfund ville omfavne det,« siger en privat erhvervsdrivende og tidligere soldat med dyre solbriller, som ikke vil have sit navn i avisen.

»Hvis folk læser, at jeg ryger en joint, tænker de, 'nå, han er en af dem', og det er ikke godt for forretningen,« siger han og tænder en stor hashjoint.

Manden oplister de velkendte argumenter for at lovliggøre rusmidlet: Arbejdspladserne, håndsrækningen till landmændene der savner mere profitable afgrøder, de potentielle skattekroner, den faldende kriminalitet. Han henviser til erfaringerne fra den amerikanske stat Colorado, der sidste år legaliserede cannabis. Han tilføjer:

»Situationen herhjemme lige nu er som Chicago i 30erne. Nogle enkelte personer bliver ufatteligt rige på det, og alle andre lider under det.«

Han skodder jointen og går videre.

Over Nemoland bager solen, og et poprock-band er gået på scenen. Sød røg stiger op fra de fleste blå borde-bænke-sæt i gårdhaven. Fødselsdagsfesten er kun lige begyndt.